Miért érdemes hálásnak lenni?

Kedvenc (0)
80D85606-4CC4-4400-AFA4-C55AB9E9B5E1-F49C4E20-DECA-49F8-A4B0-6635631EF01A.JPG

A hála

Igen, még ebben az őrült fordulatokkal teli évben is rengeteg okom van hálásnak lenni. A hálának sokféle meghatározása van, de abban megegyeznek, hogy a hála az életünkben már meglévő jó dolgok felismeréséről és elismeréséről szól. Azaz nem attól leszel hálás, hogy megvan mindened, hanem attól, hogy észreveszed és ünnepled, amid van.

Miért fontos hálásnak lenni?

A pozitív pszichológia területén Robert Emmons neve összeforrt a hála kutatásával. Ő és kutatótársai a hála rengeteg aspektusát vizsgálták, én most azokra fókuszálok, amelyek a bejáratott modern problémáinkra legjobban reflektálnak.

 1. A hála a jelen ünnepléséről szól

  Észrevetted, hogy a dolgok, amikre hosszasan várakoztál hamar megszokottá válnak és nem okoznak már ‘extra’ örömet? Az új autó, telefon, a magasabb pozi pár hét múlva az új normálissá válik. Ezt a folyamatot hívjuk hedonikus adaptációnak. A gyors alkalmazkodás a túlélésünket segíti a mindennapokban, de ebben az esetben visszatart minket attól, hogy egy új tárgy vagy élethelyzet tartósan boldoggá tegyen minket. Túl hamar megszokjuk őket.

  Amikor hálásak vagyunk észrevesszük a jelenben lévő jó dolgokat, vagy megemlékezünk a közelmúlt pozitív történéseiről. Elmélyítjük a jó érzéseket. A hála gyakorlásával ráneveljük magunkat, hogy észrevegyük és keressük a jó dolgokat a mindennapokban. Mióta hálanaplót írok rendszerint azon kapom magam, hogy egész nap keresem a jó dolgokat, amit majd este leírhatok. Gyerekkoromban sokat hallottam, hogy ha a jó dolgokon tartom a szemem egyre több jót fogok látni. Valóban így van.

 2. A hála kiszorítja a negatív érzéseket

  Nem megy egyszerre a kettő. Miközben arra gondolok, hogy milyen elképesztően hálás vagyok ezért a csodás őszi napért, a levelek színéért, a ropogásuk hangjáért a talpam alatt, nem tudok fújni senkire és semmire. A hála nem hagy neki helyet, azaz, ha többet vagy hálás kevesebb időd marad a negatív érzésekre.

 3. A hálás emberek stresszállóbbak

  Kutatásokban már az is csökkentette az érzékelt stresszt, ha valaki egyszerűen felsorolt naponta három dolgot, amiért hálás. Emellett erősebb poszttraumás növekedést tapasztalnak a hálás emberek. A poszttraumás növekedés a valamilyen szerencsétlen életeseményt követő pozitív pszichológiai változás. Ez leegyszerűsítve (amit nem szeretünk, de kinek van ideje arra, hogy még hosszabban engem olvasson) annyit tesz, hogy a hálás emberek jobbak abban, hogy a stresszes vagy nehéz helyzeteket lehetőségekre fordítsák.

 4. Erősíti a szociális kapcsolataidat és önértékelésedet

  A hála sokszor más emberekhez kapcsolódik. Ahhoz, amit tesznek érted, ahogyan viselkednek veled. Ha energiát fordítasz arra, hogy észrevedd a mások által az életedbe csempészett jó dolgokat megvan rá az esély, hogy jobban meg fogod becsülni ezeket az emberi kapcsolatokat.

  Sara Algoe, a University of South Caroline pszichológusa tovább is gondolt ennél. A Find-Remind-Bind elmélete szerint a mások figyelmességére való tudatos fókuszálás segít nekünk olyan új embereket találni, akik később minőségi emberi kapcsolattá válhatnak (a rendkívül érzelemmentes kifejezés alatt olyasmit értek, hogy barát, esetleg párkapcsolat). Ez a Find, vagy Talál funkciója a hálának. A Remind, azaz Emlékeztető aspektus annyit tesz, hogy a hála gyakorlása eszünkbe juttatja a sok jó dolgot, amit a meglévő kapcsolatainknak köszönhetünk. A Bind, Kötelék funkció annyit tesz, hogy a kapcsolatainkkal járó jó dolgok elismerése megerősít minket abban, hogy ezekbe a kapcsolatokba energiát és időt fektessünk. Jobb eséllyel fognak a téged szolgáló kapcsolatok fennmaradni.

  Az önértékeléshez úgy kapcsolódik, hogy amikor felismerjük, hogy mások tesznek értünk, az megerősít minket abban, hogy értékesek vagyunk és érdemesek a mások és magunk szeretetére. Tádá, ez nem volt bonyolult.

Hogyan legyél hálás?

Kattints ide a blogbejegyzésünkért, ahol lépésről lépésre elmondjuk hogyan vezethetsz hálanaplót, hogy a legtöbb örömet hozza a napjaidba.

Blog, Mindfulness

Miért érdemes hálásnak lenni?