Hálanapló, de hogyan?

Kedvenc (1)

Hála, te titkos jótevő

A hála az egyik egérút a boldogsághoz. Gyakorlása csökkenti a stresszt, optimistábbá tesz minket a jövővel kapcsolatban és még a jobb alváshoz is hozzásegíthet. Fontos, hogy tanuljunk a hibákból és megéljük a nehéz érzéseket, de az ezen való merengés néha teljesen elfelejteti velünk mennyi jó dolog van az életünkben. A hálanapló írása ebben segít: emlékeztetni magunkat az életünkben lévő jó dolgokra, amiket hajlamosak vagyunk alapvetőnek venni és elfelejteni. Kutatások azt is kimutatják, hogy a gondolataink megfogalmazása és leírása tovább erősíti a hála pozitív hatásait, ezért is kérlek, hogy ragadj tollat és papírt ehhez  a gyakorlathoz.

Hogyan kezdj bele?

Írj le 3 dolgot a napodból, amiért hálás vagy és ismételd meg hetente háromszor! Itt van néhány tipp, amiket követve a legtöbbet tudod kihozni a gyakorlásodból!

Részletek

Legyél annyira részletgazdag és specifikus, amennyire csak tudsz, amikor leírsz valamit, amiért hálás vagy! Konkrét eseményeket idézz fel és írd le őket amennyire csak tudod gazdagon. A konkrét példa segíteni fog, hogy ráerősíts a jó érzésre, amit átéltél. Kapaszkodót ad neked, hogy el tudj mélyülni a részletekben. Akár csukd be a szemed és próbáld felidézni a történéseket, a környezetet, színeket, szagokat. 

Menj ki a szabadba

Ne feledd, hogy lehetsz hálás természeti dolgokért is. Egy szökkenő szarvas a naplementében vagy csak egy szimpla napsütéses villamosmegállóba zarándoklás is egy csoda, ha tényleg észreveszed és megéled. A fontos, hogy olyan legyen, ami tényleg jó érzést váltott ki belőled. Ehhez néha a legapróbb dolog is elég. Milyen szerencse.

Nem kell újdonságnak lennie

Rossz napokon gondolhatsz már meglévő pozitív dolgokra is, nem kell éppen aznapi történésnek lennie! Ez segíteni fog, hogy tudd hosszabb távon is értékelni az életedben meglévő jó dolgokat!

Lehetne rosszabb

A legnehezebb napokon pedig gondolhatsz arra, hogy milyen potenciális nehézségeket kerültél el! Lehet, hogy pocsék munkanap volt, de legalább a kollégáddal támogattátok egymást, ahelyett, hogy egymás torkának esnétek. Azaz légy hálás azért, hogy bizonyos rossz dolgok, amik megtörténhettek volna nem következtek be!

Blog, Jó élet

Hálanapló, de hogyan?