Mégis mi az a jóga?

Kedvenc (0)

Mi a jóga célja?

A legtöbben mozgásformaként tekintenek a jógára, pedig ennél sokkal többről van szó. A jóga lételméleti alapelvek gyakorlati alkalmazása. Mozgás, de lelassulás is, életmód, a lét igazi céljának felkutatására irányuló igyekezet. Azaz az önmegvalósítás egy formája. Oké, első bekezdésnek kissé fellengős lett. Itt vagy még?

A jóga az én felfogásomban a személyes fejlődésről szól. Ha a jógának csak a fizikai aspektusát gyakorlod, akkor a testi átalakulásról. Arról, hogy erősebb, hajlékonyabb, egészségesebb leszel. Ha meditálsz akkor arról, hogy fókuszáltabb, kiegyensúlyozottabb és kevésbé stresszes. Azaz a jógának minél több aspektusát engeded be az életedbe, annál több területen fejlődsz.

Én személy szerint abban hiszek, hogy ‘rossz’ jógiként is nagyon sok jót kaphatsz a jógától. Ha nem fogsz hetente hatszor gyakorolni, nem érdekel a spirituális aspektusa és nem tudod húsevés nélkül elképzelni az életed, én akkor is várlak a jógaszőnyegre. Néhány ember számára a jóga egy életmód. Ez alatt nem azt értem, hogy kizárólag kényelmes sportruhában hajlandóak létezni, hanem azt, hogy kihat az étkezésükre, a napirendjükre, arra hogyan viszonyulnak a körülöttük lévő emberekhez. No nyugalom, nem foglak most nyakonönteni a teljes jógafilozófióval, de néhány alapvető dolgot tisztázunk.

A fizikai gyakorlás és ami azon túl van

A fizikai gyakorlás a jógapózok, avagy ászanák rendszeres gyakorlását jelenti. A nyugati jógagyakorlás többnyire ezt helyezi középpontba. Mindenki számára van megfelelő gyakorlás. Nem kell erősnek vagy hajlékonynak lenned, hogy elkezd. Azért jógázunk, hogy ezekké váljunk.

A különböző jógairányzatok között megtalálhatóak olyanok, amelyek lassabbak és kevésbé megerőltetőek, míg némelyik kifejezetten komoly fizikai kihívást tartogat. A legtöbb stúdió jelzi melyek a kezdő óráik, de tapasztalatom szerint a legtöbb hatha, yin jóga vagy gerincjóga követhető teljesen kezdőknek is. Ha alaposan meg akarsz izzadni vagy már van némi tapasztalatod a matracon a dinamikusabb vinyásza és ashtanga gyakorlások biztosan kínálnak kihívást neked is.

Kísérletezz! Mindenki számára van megfelelő gyakorlási stílus, csak sokan feladják a keresést mielőtt még megtalálnák a saját ösvényüket.

Mint minden mozgásformánál én itt is ajánlom, hogy egy oktató segítségével tedd le a gyakorlásod alapjait. Tudom, hogy elképesztően sok szuper videó van a neten, de ha rosszul rögzülnek a gyakorlatok könnyen lesérülhetsz később. Privát vagy csoportos órán, de fontos, hogy ott legyen veled egy képzett oktató, akivel biztonságos alapokra helyezitek a gyakorlásodat.

A fizikai gyakorláson túl a jóga ősi iratai kitérnek magatartási szabályokra, az érzékek, az elme és a légzés szabályozására, de még életmódhoz kapcsolódó tiltásokat is tartalmaznak. Én itt most a légzőgyakorlatokra és a meditációra szeretnék ezek közül kitérni.

Légzés a jógában

Amikor felteszik nekem a kérdést, hogy amikor egy gyakorlat létezik jógában és gimnasztikában is, akkor a látszólag ugyanúgy kinéző pózok között mi a különbség mindig rávágom, hogy a légzés! A jógában a mozgás és a légzés összhangja kulcsfontosságú, ez a központi áramlás van a figyelem központjában.

Emellett a jógában különböző légzőgyakorlatokat is elsajátíthatsz, ezeket pránajáma technikáknak is szokás nevezni. Ezeknek lehet célja az elme lecsendesítése (hello cikázó gondolatok!), stresszoldás, fókuszjavítás, energetizálás, de akár fizikai teljesítménynövelés is.

A prána egyaránt jelent lélegzetet és életerőt, ez az energia, ami téged és az egész világegyetemet is áthatja. Elnézést, elmaradt a spirituális riadó, mondom most! A légzésen keresztül a testedbe kerülő életerő energiavezetékeken keresztül áramlik, ezeknek a központi találkozási pontjai a csakrák. Azaz a csakrák energiaközpontok. Én egyébként odavagyok a gondolattól, hogy van ez az áramló életerő, ami áthatja az egész univerzumot és a légzésen keresztül engem is összeköt a világegyetemmel. Mennyire szép gondolat?

A leggyakrabban alkalmazott lassú, egyenletes jógalégzés a nyugati tudomány szerint is segít aktiválni a paraszimpatikus idegrendszert, azaz támogatja a relaxációt, ellazulást. Ahogyan lelassul a légzésed és a szívritmusod olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek a nyugalmat és a szociális kötődés érzését erősítik. Azaz, ha stresszes vagy, esetleg dühös valakire a légzőgyakorlatok is segíthetnek megóvni a saját idegeidet és a stresszt kiváltó ember életét.

Meditáció

Tradíció szerint az ászanák gyakorlása, a légzőgyakorlatok és a relaxációs technikák együtt a meditációra készítenek fel. Sok szakértő szerint a meditáció a legfontosabb területe a jógának a modern ember számára. A meditáció egy menedék a túlpörgött és agyonstimulált elmédnek. Itt egy kis nyugalomra lelhet a sok tennivaló, telefonpittyegés és pörgő 21. századi élet egyéb elkerülhetetlen összetevői között. Itt olvashatsz külön az előnyeiről. Röviden: segít a stressz és szorongás visszafogásában, fókuszáltabbá válni, jobban aludni és akár még jobb fej is leszel tőle. Irány elolvasni a link mögött lapuló bejegyzést!

A meditációnak rengeteg formája van, az egyik leggyakoribb módja, hogy a figyelmünket próbáljuk egy dologra fókuszálni. Lehet ez a légzés, gyertyaláng, egy mantra, de teameditáció is létezik. Modern emberként az elméd el fog kalandozni meditáció során, ez teljesen rendben van. Én ma reggel az ‘Egyik lábfejem hidegebb a másiknál’ gondolattól hoztam magam vissza a légzésemre való koncentráláshoz. Nem kommentálom, de értitek micsoda kalandor az elme és milyen nehéz koncentrálni.

A jóga és a vallás

A jóga ősi irataiban és tradícióiban sok kapcsolódása van a hinduizmushoz és a buddhizmushoz, de nem egy vallás. Emellett van olyan filozófiai alapja és hagyományai, amelyek spirituálisak.

Gyakorolhatod-e a jógát, ha ez nem érdekel? Igen. A jóga világában különböző álláspontok vannak arra vonatkozóan, hogy mennyire tapasztalhatod meg a jóga jótékony hatásait, ha nem kérsz a spirituális részéből.

Röviden, megtapasztalhatod, az más kérdés, hogy sokan ezt nem tartják helyes útnak. Mozgathatod a tested jógagyakorlatokkal, ellazulhatsz relaxációs technikákkal, megnyugtathatod magad egy stresszhelyzetben légzőgyakorlatokkal.

Akkor hol kezdjem?

Kezdd azzal, amivel komfortos vagy. Ha te egy mozgásformát keresel a sok görnyedésben megfáradt hátadnak gyere a matracra mozogni, ha nyugalmat a felpörgött elmédnek gyere a matracra relaxálni vagy meditálni, ha egy teljes életmódváltást keresel olvasd a védikus irodalmat vagy a Jóga-szútrát.

A jóga az én szememben egy út az igazi önmagadhoz. Indulj el rajta ott ahol vagy, annak a területnek az irányába, amire neked most szükséged van!

Blog, Jóga

Mégis mi az a jóga?