Mégis mi az a jóga?

Tényleg nehéz???‍♀️
Is it really that difficult???‍♀️
English below⬇️

Az elmúlt hetekben sokszor szakadt fel belőlem, hogy 'Egek, ez nehéz'. A sóhajt hozzá tudjátok képzelni. A szavaknak ereje van, mindennek, amit magadban vagy hangosan kimondasz. Visszahat rád, mert hallgatod. Úgyhogy elgondolkoztam mi lett hirtelen olyan nehéz nekem. Aztán rájöttem, hogy amikor azt mondom nehéz, akkor sokszor azt értem alatta, hogy új vagy szokatlan. Sok esetben azt, hogy tanulást igénylő. Úgyhogy most ezeket mondom magamnak és oda a sóhaj. Úgy tűnik, hogy a 'Várj csak ez valami új'-hoz nem passzol.?

Figyeld magad és ha találsz valami negatívat, amit rendszeresen mondogatsz gondolj bele, hogy igaz-e! Csak kövesd a saját sóhajtozásod és meglesz?Ha megvan tölts vele egy kis időt. Ki tudnád cserélni egy jobb szóra? Egy igazabbra? Talán egy pozitívabbra??

Is it really that hard?

In the last couple of weeks I caught myself saying 'It's hard' more than

Mi a jóga célja?

A legtöbben mozgásformaként tekintenek a jógára, pedig ennél sokkal többről van szó. A jóga lételméleti alapelvek gyakorlati alkalmazása. Mozgás, de lelassulás is, életmód, a lét igazi céljának felkutatására irányuló igyekezet. Azaz az önmegvalósítás egy formája. Oké, első bekezdésnek kissé fellengős lett. Itt vagy még?

A jóga az én felfogásomban a személyes fejlődésről szól. Ha a jógának csak a fizikai aspektusát gyakorlod, akkor a testi átalakulásról. Arról, hogy erősebb, hajlékonyabb, egészségesebb leszel. Ha meditálsz akkor arról, hogy fókuszáltabb, kiegyensúlyozottabb és kevésbé stresszes. Azaz a jógának minél több aspektusát engeded be az életedbe, annál több területen fejlődsz.

Én személy szerint abban hiszek, hogy ‘rossz’ jógiként is nagyon sok jót kaphatsz a jógától. Ha nem fogsz hetente hatszor gyakorolni, nem érdekel a spirituális aspektusa és nem tudod húsevés nélkül elképzelni az életed, én akkor is várlak a jógaszőnyegre.

Néhány ember számára a jóga egy életmód. Ez alatt nem azt értem, hogy kizárólag kényelmes sportruhában hajlandóak létezni, hanem azt, hogy kihat az étkezésükre, a napirendjükre, arra hogyan viszonyulnak a körülöttük lévő emberekhez. No nyugalom, nem foglak most nyakonönteni a teljes jógafilozófióval, de néhány alapvető dolgot tisztázunk.

A fizikai gyakorlás és ami azon túl van

A fizikai gyakorlás a jógapózok, avagy ászanák rendszeres gyakorlását jelenti. A nyugati jógagyakorlás többnyire ezt helyezi középpontba. Mindenki számára van megfelelő gyakorlás. Nem kell erősnek vagy hajlékonynak lenned, hogy elkezd. Azért jógázunk, hogy ezekké váljunk.

A különböző jógairányzatok között megtalálhatóak olyanok, amelyek lassabbak és kevésbé megerőltetőek, míg némelyik kifejezetten komoly fizikai kihívást tartogat. A legtöbb stúdió jelzi melyek a kezdő óráik, de tapasztalatom szerint a legtöbb hatha, yin jóga vagy gerincjóga követhető teljesen kezdőknek is. Ha alaposan meg akarsz izzadni vagy már van némi tapasztalatod a matracon a dinamikusabb vinyásza és ashtanga gyakorlások biztosan kínálnak kihívást neked is.
Kísérletezz! Mindenki számára van megfelelő gyakorlási stílus, csak sokan feladják a keresést mielőtt még megtalálnák a saját ösvényüket.

Mint minden mozgásformánál én itt is ajánlom, hogy egy oktató segítségével tedd le a gyakorlásod alapjait. Tudom, hogy elképesztően sok szuper videó van a neten, de ha rosszul rögzülnek a gyakorlatok könnyen lesérülhetsz később. Privát vagy csoportos órán, de fontos, hogy ott legyen veled egy képzett oktató, akivel biztonságos alapokra helyezitek a gyakorlásodat.

A fizikai gyakorláson túl a jóga ősi iratai kitérnek magatartási szabályokra, az érzékek, az elme és a légzés szabályozására, de még életmódhoz kapcsolódó tiltásokat is tartalmaznak. Én itt most a légzőgyakorlatokra és a meditációra szeretnék ezek közül kitérni.

Légzés a jógában

Amikor felteszik nekem a kérdést, hogy amikor egy gyakorlat létezik jógában és gimnasztikában is, akkor a látszólag ugyanúgy kinéző pózok között mi a különbség mindig rávágom, hogy a légzés! A jógában a mozgás és a légzés összhangja kulcsfontosságú, ez a központi áramlás van a figyelem központjában.

Emellett a jógában különböző légzőgyakorlatokat is elsajátíthatsz, ezeket pránajáma technikáknak is szokás nevezni. Ezeknek lehet célja az elme lecsendesítése (hello cikázó gondolatok!), stresszoldás, fókuszjavítás, energetizálás, de akár fizikai teljesítménynövelés is.
A prána egyaránt jelent lélegzetet és életerőt, ez az energia, ami téged és az egész világegyetemet is áthatja. Elnézést, elmaradt a spirituális riadó, mondom most! A légzésen keresztül a testedbe kerülő életerő energiavezetékeken keresztül áramlik, ezeknek a központi találkozási pontjai a csakrák. Azaz a csakrák energiaközpontok. Én egyébként odavagyok a gondolattól, hogy van ez az áramló életerő, ami áthatja az egész univerzumot és a légzésen keresztül engem is összeköt a világegyetemmel. Mennyire szép gondolat?

A leggyakrabban alkalmazott lassú, egyenletes jógalégzés a nyugati tudomány szerint is segít aktiválni a paraszimpatikus idegrendszert, azaz támogatja a relaxációt, ellazulást. Ahogyan lelassul a légzésed és a szívritmusod olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek a nyugalmat és a szociális kötődés érzését erősítik. Azaz, ha stresszes vagy, esetleg dühös valakire a légzőgyakorlatok is segíthetnek megóvni a saját idegeidet és a stresszt kiváltó ember életét.

Meditáció

Tradíció szerint az ászanák gyakorlása, a légzőgyakorlatok és a relaxációs technikák együtt a meditációra készítenek fel. Sok szakértő szerint a meditáció a legfontosabb területe a jógának a modern ember számára. A meditáció egy menedék a túlpörgött és agyonstimulált elmédnek. Itt egy kis nyugalomra lelhet a sok tennivaló, telefonpittyegés és pörgő 21. századi élet egyéb elkerülhetetlen összetevői között. Itt olvashatsz külön az előnyeiről. Röviden: segít a stressz és szorongás visszafogásában, fókuszáltabbá válni, jobban aludni és akár még jobb fej is leszel tőle. Irány elolvasni a link mögött lapuló bejegyzést!

A meditációnak rengeteg formája van, az egyik leggyakoribb módja, hogy a figyelmünket próbáljuk egy dologra fókuszálni. Lehet ez a légzés, gyertyaláng, egy mantra, de teameditáció is létezik. Modern emberként az elméd el fog kalandozni meditáció során, ez teljesen rendben van. Én ma reggel az ‘Egyik lábfejem hidegebb a másiknál’ gondolattól hoztam magam vissza a légzésemre való koncentráláshoz. Nem kommentálom, de értitek micsoda kalandor az elme és milyen nehéz koncentrálni.

A jóga és a vallás

A jóga ősi irataiban és tradícióiban sok kapcsolódása van a hinduizmushoz és a buddhizmushoz, de nem egy vallás. Emellett van olyan filozófiai alapja és hagyományai, amelyek spirituálisak.

Gyakorolhatod-e a jógát, ha ez nem érdekel? Igen. A jóga világában különböző álláspontok vannak arra vonatkozóan, hogy mennyire tapasztalhatod meg a jóga jótékony hatásait, ha nem kérsz a spirituális részéből.

Röviden, megtapasztalhatod, az más kérdés, hogy sokan ezt nem tartják helyes útnak. Mozgathatod a tested jógagyakorlatokkal, ellazulhatsz relaxációs technikákkal, megnyugtathatod magad egy stresszhelyzetben légzőgyakorlatokkal.

Akkor hol kezdjem?

Kezdd azzal, amivel komfortos vagy. Ha te egy mozgásformát keresel a sok görnyedésben megfáradt hátadnak gyere a matracra mozogni, ha nyugalmat a felpörgött elmédnek gyere a matracra relaxálni vagy meditálni, ha egy teljes életmódváltást keresel olvasd a védikus irodalmat vagy a Jóga-szútrát.

A jóga az én szememben egy út az igazi önmagadhoz. Indulj el rajta ott ahol vagy, annak a területnek az irányába, amire neked most szükséged van!

Blog, Jóga

Mégis mi az a jóga?