Mi az a mindfulness?

Kedvenc (0)
611B7E7B-38F5-448A-99DB-3134D3B12AB2-E3D8101F-D32C-4C83-8666-73AE37ACE27A+2.jpg

Mi az a mindfulness?

A pszichológusok gyakran tudatos jelenlétként hivatkoznak rá. A buddhizmusban, ahonnan egyébként származik, éber figyelemként emlegetik és már több, mint 2600 éve gyakorolják. A kínai ideogram, azaz képírásjel, ami a mindfulnesst jelenti két másik szóból áll össze: jelenlét és szív. Azaz a szív jelenléte. Ez annyira szép, hogy a gyönyörűségtől csóválom a fejem.

A nyugati köztudatba a vallástól függetlenített mindfulnessgyakorlás egy Jon Kabat-Zinn nevű orvos mindfulness alapú stresszcsökkentő programja után robbant be igazán. Azóta kórházakban, iskolákban, börtönökben, jógastúdiókban és nappalikban is elterjedt. Az enyémben is.

A mindfulness akkor jön létre, amikor a figyelmünket irányítottan és ítélkezésmentesen a jelen pillanatra összpontosítjuk. Irányítottan, azaz, amikor rajtakapod magad, hogy elkalandoztál csak gyengéden hozd vissza a figyelmed a légzésedre. Ítélkezésmentesen, tehát, bármilyen gondolat is kerül elő, amikor elcsendesedsz próbáld meg ne beleforgatni magad. Leginkább pedig ne dorgáld meg magad bármi is jutott eszedbe!

Mi történik, ha ezt rendszeresen gyakoroljuk? Mélyebben és tudatosabban fogjuk megélni az életünket és még ennél sokkal több.

Miért érdekel ez téged?

Az időd nagy részét a múlton való töprengésen és a jövőn való merengésen töltöd. Oké, tudjuk, hogy az egész hétvégévárás és mikormegyünknyaralni nem a legjobb módja az életünk eltöltésének, de milyen más előnyei vannak még annak, ha megérkezünk az itt és mostba?

Két dologban hiszek nagyon. A mesékben és a kutatási anyagokban. Itt az utóbbiakból mutatok párat a mindfulness pozitív hatásainak bizonyítására.

Erősíti az immunrendszert

Jó a testednek. Már 8 hét gyakorlás után kimutatták, hogy javul a betegségekkel szembeni ellenállóképességed, ha mindfulnesst gyakorolsz.

Csökkenti a stresszt

Vezető vagy? Szülő vagy? Tök mindegy mi vagy, de stresszes? A krónikus stressz megváltoztatja az agyadat. Nem viccelek. A mindfulness és a meditáció is, csak a jó irányba. Azon kívül, hogy csökkenti a testedben a stresszreakciót, a megelőzésben is segít azzal, hogy átbillenti a figyelmed a pozitív érzések irányába a negatívakról.

(Még) jobb fej leszel tőle

A mindfulness gyakorlásától együttérzőbb leszel másokkal, segítőkészebb és akár önzetlenebb is. Én már így is kedvellek, de a világ elbír még több kedvességet.

Sikeresebb leszel munkában

Javítja a fókuszt, segít leszokni a multitaskingről, ami neked és a produktivitásodnak is rossz. Emellett fejleszti azt a képességet, hogy hamarabb felépülj egy kudarcélmény után.

Hogyan működik a gyakorlatban?

Képes vagy az éber figyelem gyakorlására és nem kell hozzá drága felszerelés csak egy akkora hely, ahol kényelmesen le tudsz ülni. Ami pedig a legfontosabb idő, türelem és elhatározás. Nézd meg ide kattintva az aktuális programokat, amiknek mindig részei a mindfulness gyakorlatok!

Blog, Mindfulness

Mi az a mindfulness?