Nem látod a képernyődtől az életed

Kedvenc (0)

670F5675-5A71-41C8-AC24-C37AF6F37E96-AA7DC9C7-26DD-454B-9458-84D4D9067EBF.jpg

Mi köze a telefonunknak ahhoz, hogy kevesebb rágót veszünk?

Kaptad már magad azon, hogy feleszméltél a telefonodból és nem emlékeztél mikor és miért is vetted fel? Cserébe megtudtad, hogy megszületett a középiskolai évfolyamtársad második gyereke (lány, egészséges, megint tanultam egy új nevet) és hogy mi történt a világ átellenes végén egy faluban. Na ehhez van köze annak is mennyi rágógumit veszünk. A rágó tipikusan olyan termék, amit a pulthoz közeledve emelsz le várakozás közben. Na tudjátok mit csinálunk mi rágóvásárlás helyett az elmúlt években? A telefonunkat bújjuk sorbanállás közben. A rágóeladások pedig zuhannak.

Ez sajnálatos a gyártónak, de miért érdekel téged?

Amit nem veszel észre az nem okoz örömet

Először is ne legyünk meglepve. A telefonunk egy felnőtt vidámpark. Benne van a világ írásos tudásának nagyobbik része, az összes kiskecskés videó (ha a macskásak tetszettek, ez egy teljesen új szint lesz!), instant kapcsolat a legtöbb szeretteddel és még ezer dolog, ami választ kínál a pillanatnyi unalomra.

Emellett pedig csendben elviszi a figyelmed a jelenről. Ezzel együtt a potenciális örömforrásokról is, amit kínálna megélni a pillanatot, amiben vagy. Amikor elmerülsz a telefonodban, kisebb eséllyel veszed észre a napsütést az arcodon vagy a kávéd illatát és a bögréd melegségét.

Ennél fontosabb, hogy kihat a szeretteinkkel töltött idő minőségére is. A jelenség neve phubbing. Gyakorlatilag annyit tesz, hogy ejtjük az embereket a telefonunkért. Amikor vacsora közben ránézel a telefonodra? Phubbing. Amikor beszélgetés közben csak egy pillanatra ránézel az értesítéseidre? Phubbing. Amikor csak gyorsan felveszed azt a hívást, amiről biztosan tudod, hogy nem életbevágó a kollégáddal való kávézás közben? Phubbing. Az gondolom nem meglepetés, hogy ez a viselkedés drasztikusan rontja az együttlét során megélt közelségélményt. Egyszerűen minőségibbnek és értékesebbnek éljük meg a telefonmentes együtt töltött időt.

Oké szóval, ha a telefonodban vagy elmélyülve nem veszed észre a körülötted történő apró jó dolgokat, de még az olyan emberméretű örömforrásokat sem, mint a szeretteid.

Mit tehetsz?

Egy könnyen elsajátítható módszert kínál Catherine Price tudományos újságíró. Amikor a kezedbe veszed a telefonod tegyél fel három kérdést magadnak:

Milyen céllal vettem a kezembe a telefont?
Ez segíteni fog, hogy meglásd a mintáidat, azaz, hogy milyen motiváció van a sok böngészés mögött. Nekem óriási felismerés volt, mennyiszer csak azért nyúltam a telómért, mert 30 másodperce unatkoztam. De biztosan volt olyan is, hogy 10 másodperc izgalommentes idő után már a telefonomat kerestem a zsebemben. Az impulzusvadászat volt a legnagyobb motiváció részemről.

Miért most?

Azaz bármiért is vetted a kezedbe kérdezd meg magadtól, hogy talán kibírja a dolog vacsora végéig vagy a telefonozásra allokált időpontig. Igen, én igyekszem időt allokálni a telefonom böngészésére. Ez egyféle nézőpont váltás. Miután vannak allokált időpontok, amikor telefonozhatok minden más alkalom a kihágás. Azaz nem az a kiindulóhelyzet, hogy akár most is a kezemben lehetne, hanem az, hogy most nem telefonozós idő van.

Mi mást csinálhatnék ebben az időben?

Ez a kedvencem. Nem magad megdorgálása és szigorú szabályok, hanem víztiszta örömkeresés és a motiváció. Meg akarsz tanulni olaszul? Most éppen olaszozhatnál böngészés helyett. Szeretnél elvégezni egy kurzust? Ez az unalomból instázás remek alkalom lenne rá.

Egy kedves emberem rögtön meg is kérdezte mennyire reális, hogy felteszel mindig három kérdést, amikor a kezedbe veszed a telefont. Tulajdonképpen nem a három kérdés számít, hanem az, hogy ezeken keresztül tudatos lesz egy már-már automatikus mozdulat. Ha két nap múlva már nem emlékszel a kérdésekre, de amikor felveszed a telefont észreveszed, hogy mit is csinálsz és nem reflexből nyitod meg a híroldalt, akkor célt ér a gyakorlat.

Élet>telefon

A telefonod nagyszerű. Tele lehetőséggel, információval, régi barátokkal és új emberekkel, akik egy napon majd barátok lehetnek. Kövesd, aki inspirál instán és hidd el meg fognak várni a szuper bejegyzései. Olvasd el az érdekes cikket és tanulj belőle, de ne akkor, amikor a barátoddal vacsorázol.

Nem azt mondom, hogy ne használd. Azt mondom figyelj rá, hogy ne a telefon használjon téged.

Blog, Jó élet

Nem látod a képernyődtől az életed