Ne maradj le a nyaralásodról

Kedvenc (0)

Nyaralni jó. Várod, készülődsz. Az ismerőseid és az internet megmondja, mik azok a helyek, ahová FELTÉTLENÜL el kell menned. Nézed az időjáráselőrejelzést. Kicsit talán túlórázol, mert ugye nem akarsz kitolni a kollégával, aki helyettesíteni fog. Aztán eljön a nap!

Kissé dugó van, a repülőgép lehet késik. A szállás nem tökéletesen olyan, mint a képeken. Rutinból megnyitsz egy munkahelyi emailt, amire nem válaszolsz, de azért stresszelsz rajta kicsit. Az ajánlott helyeken hosszú a sor, az időjárás nem egyeztetett a te útiterveddel és a strand napon felhős a kirándulóson meg tombol a napsütés.

Hogyan lehetne jobban nyaralni? Íme néhány tudományosan bizonyított tipp, amivel többet hozhatsz ki a szabadságodból!

Ne tervezd túl!

Mi az, amit meg kellene tapasztalnod az utazós blogok/ életmód guruk szerint és mi az, amit te meg akarsz tapasztalni? Az összes muszáj látni lista ellenére elárulom, hogy semmit nem muszáj. Ez a te nyaralásod. Benne van a nevében, hogy SZABADSÁG, használd rendeltetésszerűen. Ha tériszonyod van meg amúgy sem állod a tömeget nagy szeretettel ajánlom, hogy nézd meg tisztes távolságból az Eiffel-tornyot és állj tovább. Nem kell felmenni. Tudod mit kell? Azt, amire neked szükséged van az életed ezen pontján.

Ahhoz hogy erre rájöjj pedig kell egy adag önismeret és némi idő reflektálni a jelenlegi testi, mentális és lelki állapotodra. Mennyire van stimulációra szükséged és mennyire megállásra? Mennyire vagy fizikailag fáradt vagy éppenséggel mennyire hanyagoltad el a tested és szeretnéd átmozgatni a kiruccanás alatt? Milyen ingerekre vágysz? El akarsz merülni a helyi kultúrában vagy jól esne most a hotel szabályozott nyugalma, ahol nem neked kell intézned a dolgokat?

Több kutatás is kimutatta, hogy a túlzsúfolt program szorongást és aggodalmat válthat ki belőlünk és visszaveti a közösségi interakcióink számát is. Elvégre, ha rohansz a következő programra nem fogsz a teljes 10 szavas olasz tudásod felhasználva kézjelekkel eldumálni a jófej fagyizóssal. Márpedig a szociális interakciók idegenekkel hozzájárulnak a boldogságunkhoz, sokkal inkább, mint azt gondoljuk!

Mehetnek mások bakancslistái a virtuális kukába és kezdj egy tiszta lapot magadnak, amin maradjon sok hely szabadon beszélgetni, letérni a tervezett útról és betérni a nulla értékeléses helyiektől nyüzsgő kávézóba!

Pihenj és mozogj

Ellentétes folyamatoknak tűnhetnek, de nagyon hasonló pozitív hatásaik vannak. Például javítják a kognitív képességeinket (emlékezés, érzékelés, figyelem, döntéshozás csak, hogy néhány elég fontosat említsek) és nélkülözhetetlen elemei a hosszútávú jóllétünknek. 

Már most megmondom, hogy ez lesz a legnépszerűbb tippem. Így hangzik: aludj! Legalább 7 órát, lehetőleg állandóságot tartva, azaz nagyjából ugyanakkor térj nyugovóra és kelj fel! Igen, hétvégén is, igen, nyaraláskor is. A napközbeni szundítás sem kifejezetten tesz jót a pihentető éjszakai alvásnak. Persze, ha ki vagy merülve add meg a testednek a paplanidőt, amit kíván, de aztán igyekezz beállítani egy fenntartható és állandó alvásrendet! Egy korábbi bejegyzésben összeszedtem a kedvenc módszereimet a nyugodtabb éjszakákért!

A testmozgásról. Még mielőtt felszisszennél, hogy hiszen ez a nyaralásod és pihenni jöttél szeretném leszögezni, hogy a testmozgás segíthet hatékonyabbá tenni a pihenésed és javítani az alvásod minőségét. Arról nem is beszélve, hogy olyan hormonokat szabadít fel a szervezetedben, amelyek növelik a boldogságérzeted, csökkentik a fájdalomérzetet, javítják a hangulatod! Egy kutatásban depresszióval küzdő emberek hetente háromszor mozogtak, amelynek olyan hatása volt a felépülésükre, mint az egyik leggyakrabban használt antidepresszáns gyógyszernek. Ha depressziós tünetekkel küzdesz mozogj ÉS fordulj szakemberhez! 

Tehát a mozgás nem csak a testedet kényezteti, de javítja a hangulatod, segíti a pihenésed és a mentális képességeidre is pozitívan hat. Ezt hívjuk csodaszernek, nem? 🙂

Itt van egy könnyed 10 perces office jóga, ami strand utáni jógának is beillik, itt pedig egy 40 perces kezdő gyakorlás csodás panorámával és a nélkülözhetetlen fűkasza hangjával a háttérben, hiszen semmi nem mondja úgy, hogy vidéken lazítok, mint a dolgos szomszédság!

Éld meg a pillanatot!

Mondani könnyű, tudom. Van egy gyakorlat, amit gyakran használnak pánikrohamoknál, hogy visszahozzon a jelenbe, nagyon hasznos lehet egy jó élmény elmélyítésénél is.

Miután megörökítetted a csodás kilátást tedd el a telefonod és vesd be az 54321 módszert. 

Nevezz meg magadban 

5 dolgot, amit látsz

4 dolgot, amit érzel (itt lehet a szellő a bőrödön, de ér megtapogatni az épület falát, egy kavicsot a parton, bármit, ami fizikai érzékelés!)

3 dolgot, amit hallasz

2 illatot, amit érzel

1 ízt, amit érzel (itt lehet az utolsó étel íze a szádban, a sós levegő, bármi!)

Ez a technika segít abban, hogy alaposan körüljárd és elmélyülj az élményben és feladatot is ad az elmédnek, hogy ne kalandozzon el túl hamar! Plusz az így született emlékek előhívásánál sokkal több részletre hagyatkozhatsz majd.

Légy jelen!

Egy Harvard kutatás szerint az elménk az ébren töltött időnek nagyjából 47%-t tölti a múlton töprengésen vagy a jövőn gondolkozva.  Döbbenet, hogy az életünk fele nagyjából úgy telik, hogy nem vagyunk a jelenben. Az pedig még inkább, hogy minél többet kalandozik el az elméd, annál boldogtalanabbnak érzed magad. 

Ez a távollét a jelen pillanattól  már így is rengeteg, de ezt öntsd nyakon a modern eszközök által kínált lehetőségekkel! Azaz, ha nálad van a mobilod gyakorlatilag egyszerre lehetsz a barátaiddal, munkában, a családi beszélgetésen, mindezt miközben nyaralsz. A fizikai távolság és a mentális távollét a mobilnettel gyakorlatilag teljesen különvált, légy bárhol a világban mindenhol utolérhet az otthoni életed. Ha hagyod. 

Mit tehetsz? Tudatosan próbáld minimalizálni az impulzusokat, amik kirángatnak a jelenből! Kapcsold ki az értesítéseket és egyezz meg magaddal mikor és mennyi időt fogsz a neten böngészni! A saját mentális jóllétedet és kreativitásodat pedig az szolgálja a legjobban, ha munkával egyáltalán nem foglalkozol. Arról nem is beszélve, hogy a többi csapattagra és a céges kultúrára is rossz hatással van, ha azt látják, hogy dolgozol a szabadságod alatt. Tudod minek van nagyobb ára a munkahelyi teljesítményedre nézve, mint néhány szabadnapnak? A kiégésnek. Szóval pihenj. Itt írtam róla hosszasan miért is része a pihenés a munkának, tessék ismételgetni magadban!

Bónusz tipp

Próbáld ki ezt a sétáló meditációt, amiről instagramon írtam bővebben!

 

A szabadságod nem csak a pihenésre, de az önismeretre is lehetőséget ad. Kövesd a fenti tippeket, tedd rendbe az alvásod, mozgasd át a tested és tapasztald meg mennyivel fényesebb a jelen, ha benne vagy! Jó pihenést!

Nem akarsz lemaradni a következő blogbejegyzésről?

 Kattints ide és legközelebb már az emailjeid között találkozunk!

 

Blog, Jó élet

Ne maradj le a nyaralásodról