Bemutatkoznak a jógakellékek, a jógatéglától a meditációs párnáig

Kedvenc (0)

Mire van szükséged a jógázáshoz?

Elhatározásra. Ennyi. Én szoktam pizsamában a nappali szőnyegén is gyakorolni, a homokban fürdőruhában és persze sportruhában a matracomon is. Az elhatározáson kívül semmire nincs szükséged, de ez nem jelenti, hogy a jóga kiegészítők nem segíthetik a fejlődésed és tehetik biztonságosabbá vagy komfortosabbá a gyakorlásod.

Jógaszőnyeg

Itt írtam egy egész bejegyzést arról, hogyan válassz szőnyeget, úgyhogy ez alkalommal csak annyit szeretnék mondani, hogy ha egyetlen eszközbe szeretnél befektetni a jóga kapcsán kezdd a szőnyeggel!

Jógatégla

Gyakran használt kiegészítő, sok funkcióval. Segít a gyakorlatok helyes kivitelezésében, például biztosra mehetsz, hogy feszesen és összeszorítva tartod a combjaid, amikor úgy kell lenniük. Akkor is számíthatsz rá, hogyha egy pózban még nem ér le a kezed vagy feneked segít áthidalni a távolságot.

Mivel helyettesítheted?

Könyvekkel! Én évekig az Édentől keletre című Steinbeck művel gyakoroltam. Egészen új szintre emelte a kapcsolatunkat az íróval.

Miért jó, ha mégis van jógatéglád?

Nem csúszik, nem mozdul el és attól függően hol tartasz a gyakorlásodban mindig hasznát veszed majd, mert idővel úgy forgatod, amilyen távolság éppen hiányzik. Állítva, fektetve, az oldalán, ami épp szükséges. Az én kis pajtásom a Yoganictól van.

Heveder

Talán a legkevésbé hangzik érdekesen, de sokszor jól jön az órákon. Segít megtapasztalni egy jógapóz érzetét, amikor még nem teljesen érted el. Könnyebbé teszi azt, hogy helyes testtartással tudj kivitelezni egy gyakorlatot és segít a nyújtásban.

Mivel helyettesítheted?

Törölköző, köntösöd megkötője, bármilyen nem szúró és nem sérülésveszélyes öv.

Miért jó, ha mégis van hevedered?

Emberek élnek és fejlődnek heveder nélkül, de én nagyon szeretem, hogy ezzel pontosan tudom mérni hogy állok. A beállításokból tudod mikor kerülsz egy kicsit közelebb a célodhoz és én bizony arcátlanul tollal meg is szoktam jelölni hol parkolt legutóbb a kezem a hevederen. Kicsi helyet foglal, nem csúszik és sokoldalúan használható. Nekem ez a példány van, elnyűhetetlen.

Jógakerék

Még nekem is csak pár hónapja van és őszintén mindig is a ‘szép, de minek’ kategória jeles tagjaként gondoltam rá. Aztán megjött ez a csoda és új dimenziók nyíltak. Először is, ha hajlamos vagy felhúzni a vállaid stresszhelyzetben, sokat ülsz vagy a mozgásszegény napok miatt fáj a hátad nagyon jó barátok lesztek. Emellett ha kevéssé hajlékony a hátad, – az enyém a legkevésbé hajlékony- akkor döbbenten fogsz állni mekkora segítség ennek a javításában. Mindenféle izgalmas erősítő és egyensúlyozó gyakorlathoz is használhatod!

Mivel helyettesítheted?

Gyengéd hátrahajlásokkal, párnákkal, felgöngyölt takaróval a hátad alatt.

Miért jó, ha mégis van jógakereked?

Én a görnyedés bajnoka napközben is eltöltök vele néhány percet és instant elmúlik a feszültség a hátamban. Mióta használom érzem csak, hogy talán ez az az eszköz, amit a legkevésbé tudtam jól helyettesíteni. Ha szereted a mellkasnyitásokat és hátrahajlásokat hamar jóban lesztek.

Meditációs párna

A meditációs párna abban segít, hogy kényelmesen, megfelelő tartással tudd végigcsinálni a meditációs gyakorlataid. Így, amikor megrohamoznak a napi teendők és a legrandomabb gondolatok meditáció közben legalább az nem lesz köztük, hogy mennyire kényelmetlenül ülsz.

Mivel helyettesítheted?

Egy pokróccal vagy párnával. Akár azzal is, hogy úgy meditálsz, hogy van valami, aminek nekitámasztod a hátad. Legyen ez fal vagy a kanapé háttámlája.

Miért jó, ha mégis van meditációs párnád?

Egy vallomással tartozom, nekem nincs meditációs párnám. Nekem kifejezetten kényelmes a legtöbb meditációs ülőpóz. Ha neked nem az, akkor próbáld ki a meditációs párnát, amikor legközelebb egy stúdióban jársz! Előnye lehet, hogy van egy fix, nyugtató hangulatot árasztó eszközöd, ami segít ráhangolódni a meditációra. Az én kis meditációs sarkomban is van ülőalkalmatosság és ahányszor napközben odapillantok jó érzéssel tölt el. No meg remek emlékeztető, hogy ne lógjam el a napi meditációt. Ezt mind tudja egy kényelmes meditációs párna is.

Na akkor indulj vásárolni?

Gondold át a fentiek tükrében, hogy mi az, amit tényleg használnál. Feleslegesen se a költségvetésed, se a környezetet ne terheld! Ahogyan mondtam ezek az eszközök segíthetnek felgyorsítani a fejlődésed, biztonságossá tenni a gyakorlásod vagy éppen bámulnak majd rád a sarokból, hogy most már igazán gyere gyakorolni. Azt viszont továbbra is tartom, hogy ahhoz, hogy elkezdj jógázni egyetlen dologra van igazán szükséged, az pedig az elhatározásod.

 

Blog, Jóga

Bemutatkoznak a jógakellékek, a jógatéglától a meditációs párnáig