Van tíz perced? Kezdj el meditálni!

Kedvenc (1)
80D85606-4CC4-4400-AFA4-C55AB9E9B5E1-F49C4E20-DECA-49F8-A4B0-6635631EF01A.JPG

Miért a meditáció?

Kevés dolog van, amivel mindkét kedvenc brit jelenségünk, azaz a brit tudósok és a Beatles is sokat foglalkozott, a meditáció ilyen. Ha ez önmagában még nem elég ok arra, hogy meditálni kezdj hoztam még pár érvet.

Én most elsősorban azokra koncentrálok, amit a hozzám hasonló megbeszélésrohamokban és kényelmetlen forgószékben edződött embereknek a leghasznosabb lehet.

Csökkenti a stresszt és a szorongást

Minél stresszesebb vagy annál jobban! Egy kutatás szerint azoknak segít a legtöbbet a meditáció a stressz-szint csökkentésében, akik a leginkább feszültek.

Ha pedig rendszeresen visszatérő, szorongó gondolatokkal küzdesz, támogat a belső monológodról a jelen valóságára terelni a figyelmet. Ahányszor erről olvasok mindig meglep, hogy a meditáció, amihez általában a fejünkben való elmélyedést szoktuk kötni, pont hogy segít kiszakadni a fejünkből és a gondolati spiráljainkból.

Azaz tölts egy kis időt a fejedben meditációval, hogy aztán ne tölts sok időt a fejedben haszontalan gondolatokkal!

Segít fókuszáltabbnak és koncentráltabbnak lenni

A meditáció segít a jelenre fókuszálni. A figyelmünk egy izomhoz hasonlóan működik és a meditáció segít ezt az izmot erősíteni. Azaz rendszeres meditálással javíthatod a koncentrálóképességed! Persze csak akkor, ha te is kaptad már magad azon, hogy nem is emlékszel mikor kezdtél el böngészni a telefonodon pedig csak az időt akartad megnézni.

Édesebb álmok, de legalábbis jobb alvás

Többek között a Harvard Egyetem kutatói (brit tudósok is nyugi) bizonyítottották, hogy a rendszeres meditáció javítja az alvásminőséget. Ha már a plafon minden szegletét ismered és az összes képzeletbeli vitát megnyerted az éjszaka közepén és inkább aludnál, itt az ideje kipróbálni a meditációt.

Kedvesebbé és együttérzőbbé tesz

Nem csupán másokkal, hanem magaddal szemben is. A szerető kedvesség meditáció (nem ér fintorogni, angolul sokkal jobban hangzik a loving kindness) esetében végzett kutatások azt az eredményt hozták, hogy szignifikáns összefüggés van a meditációval töltött idő és az altruista viselkedésminták között. Azaz a célzott meditációs gyakorlás segítheti, hogy jobbá váljunk megbocsátásban, együttérzőbben és kedvesebben viselkedjünk.

A meditáció az egyik legjobb eszköz a cikázó gondolataink lelassítához és átlátásához, miközben edzi a figyelmünket és fejleszti az önismeretünket. Receptre lenne érdemes felírni modern embereknek, hiszen a mindennapi kihívásaink közül rengetegre ad eszközt. Választ pedig mi magunk találhatunk ezeknek az eszközöknek a használatával.

Blog, Mindfulness

Van tíz perced? Kezdj el meditálni!