Mindfulness az asztalnál

Kedvenc (0)
838F4052-4B3F-4A79-AED7-E378889BB075.jpg
 

Nem veszem el a csokidat

Imádok enni és ezt sem azért írom, hogy letiltsalak a kedvenc jutifalatodról. Éppen ellenkezőleg! Azért született ez a bejegyzés, hogy több örömet lelj az ételben és felismerd, amikor nem az éhség, hanem az érzelmeid vezetnek a hűtőig vagy a büféig. Ha több jelenléttel ülsz le az asztalhoz egészségesebb szokásokat alakíthatsz ki és még pár kilótól is megszabadulhatsz!

Az első mindful étkezésed

Könnyű azt mondani, hogy ülj le több tudatos jelenléttel a tányér felé, de mit is jelent ez pontosan?
Hoztam neked néhány praktikus tippet, aminek az alkalmazásával egy kis mindfulnesst csempészhetsz a menübe.

0. Miért eszel?

Kezdd el megfigyelni és lejegyezni mit érzel amikor leülsz enni. Sokszor a fáradtság, az unalom vagy a stressz visznek a tányérhoz. Látsz ilyen mintákat? Légy velük tudatos és keress rájuk más választ. Igyál egy pohár vizet, tarts tíz perc szünetet, meditálj, sétáld körbe az irodát! Fedezz fel más ingereket, amik segíthetnek az ételen kívül!

A másik hasznos nulladik lépés, hogy figyeld meg mi mindennel jelzi a tested az éhséget (spoiler, nem csak a gyomorkorgás) és ha ezeket nem fedezed fel magadon, akkor tudd, hogy nem ételre van szükséged!

1. Ne szedd tele a tányérodat!

Sokszor addig eszünk, ameddig van előttünk étel, úgyhogy első körben tégy kevesebbet a tányérodra! Így biztosan lesz egy pont, amikor fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy valóban éhes vagy-e még. A másik trükk, hogy egyél kisebb tányérból, amit szépen megtömhetsz a későbbi kajakóma veszélye nélkül.
Tudom a céges cafeteriában nehezebb lehet, de vigyél magaddal egy kis dobozt, amibe elteheted a megmaradt ételt. Már el is tettük az útból a pazarláshoz kapcsolódó lelkiismeretfurdalást.

2. Vedd észre az ételt!

Vedd sorra az érzékszerveiddel az ételt. Milyen az illata? Textúrája? Milyen hangot ad ki, amikor megkevered vagy megrágod? Amikor megkóstolod koncentrálj az összetevők és a fűszerek ízére!
Haladj érzékszervenként és élvezd ki, hogy az étel több egy íznél!

3. Rágni, rágni, rágni

Én ebben személyesen nagyon rossz voltam, egészben le tudok nyelni falatokat. Ez nehezíti az emésztést és felgyorsítja az étkezést, ami gyakran túlevéshez vezet. Vegyél a szádba egy falat ételt és számold meg hány rágásba kerül tényleg alaposan megrágni. Ha ez megvan számold, hogy a következő falatoknál is megrágd legalább ennyiszer a falatot! Tudom, hogy szürreálisan hangzik, de meg fogsz lepődni, hogy mennyire nem rágjuk meg, amit megeszünk. A legizgalmasabb, hogy sok étel íze változik, amikor alaposan megrágod, így az étkezési élményedhez is hozzá fog tenni ez a szokás.
Nyilván ezt érdemes otthon kitapasztalni mielőtt terepre viszed a gyakoroltakat 🙂

4.Tedd le az evőeszközöd két falat között

Ha a kezedben van az evőeszköz hajlamos vagy folyamatosan lapátolni az ételt. Ha leteszed két falat között, biztosan nem fogod kapkodva lenyelni a falatot, mert a következő már ott parkol az arcodban.

Amikor nem sikerül

A mindful étkezés nem jelenti, hogy innentől minden étkezésed ilyen lesz. Ünnepeld a kis győzelmeket és ne dorgáld meg magad, ha néha a keksz győz a mindfulness felett!

Ha pedig túletted magad itt van néhány egyszerű, emésztést könnyítő jógagyakorlat, amihez még csak át sem kell öltöznöd!

 

 

Blog, Mindfulness

Mindfulness az asztalnál