Hogyan válassz jógaszőnyeget?

Kedvenc (0)
jógaA jógamatrac nem egy eszköz, hanem egy helyAmikor kitaláltam, hogy írok bejegyzéseket a jógás eszközökről az első dolog, ami belémnyilalt az volt, hogy a matracom nem egy kellék. A matracom a maga embernyi helyével egy menedék. Én ide járok megnyugodni, megküzdeni belső és külső akadályokkal, pihenni, erősebbé válni. Amit pedig itt tanulok azt viszem magammal mindenhova. Most pedig találjuk meg a te helyedet, szőnyegedet, ahol átélheted ezt!

Hogyan válassz jógaszőnyeget?

Más a testünk, az igényeink és a gyakorlásunk. Miben tudok én így ismeretlenül is segíteni? Kérdéseket adok neked, amelyeket feltehetsz magadnak a választás során. Emellett adok némi iránymutatást, hogy merre indulj a keresésben a válaszaid függvényében.

Nézzük az alapvető szempontokat!

Vastagság

Mit kérdezz magadtól:

Érzékenyek az ízületeid?

Gyakran csinálsz egyensúlyozó, kitámasztást igénylő pózokat vagy inkább resztoratív, talajközeli a gyakorlásod?

Mennyi helyed van otthon a matracodnak?

Gyakran viszed magaddal a jógamatracod?

Ha érzékenyek az ízületeid egy vékony matrac(1-3 mm) kényelmetlen lehet a térdednek vagy a bokáidnak. Ezzel szemben ezek a matracok kis helyet foglalnak el, többnyire könnyűek és akár a bőröndödbe is beférnek egy utazás alkalmával.

A másik szélsőséget az extrémül vastag matracok képviselik (10mm és felette). Ha resztoratív, talajközeli a gyakorlásod és sokszor csak meditációhoz használod a matracod ezek is működhetnek. Az ő esetükben sokszor kihívást jelentenek az egyensúlyozó pózok, hiszen a vastag, puha felületen nehezebb például fél lábon megállni. Ami még fontos, hogy egy vastagabb matrac nagyobb helyet foglal az otthonodban, és ha szeretnéd vinni magaddal a stúdióba is trükkösebb lehet.

Változatos a gyakorlásod? A legtöbben 4-6 mm közötti vastagságú matracot használunk. Ezek már egészen kényelmesen puhák és még megmarad a kapcsolatod a talajjal is. A bőröndödbe ugyan nem férnek be, de a stúdióig jó útitársak lesznek.

Anyag

Mit kérdezz magadtól:

Élvezed, ha érezhető textúrája van a matracodnak vagy éppen simaságra vágynál?

Mennyire fontos számodra a jó tapadás?

Számít a környezet védelme választásodnál?

A legtöbb belépő jógaszőnyeg PVC-ből készül. Ezek többnyire sima felületűek, könnyűek és tartósak, ellenben nem túl barátságosak a környezettel. Sokszor ezek az olcsóbb opciók, amelyeknek a készítése és aztán a használata során is szabadulhatnak fel méreganyagok. Nézz utána ennek a gyártónál mielőtt választasz! A tapadásukban a korcsolyapálya és az alig tudom leválasztani magam róla teljes skálája elérhető a modell függvényében.

A PVC környezetbarát alternatívája lehet a természetes gumi (ha érzékeny vagy a latexra kerüld!), a juta, az organikus pamut vagy a parafa. A tapadásnak kiemelt fontossága van, ha a dinamikus irányzatokat szereted vagy izzadsz a gyakorlás során. Nekem a természetes agyagok közül tapadásban a gumiból készült matracok működtek a legjobban. Nekik viszont az első alkalmakkor lehet egy kis gumiszaguk. Elmúlik hamar!

A parafa, pamut vagy juta matracoknál a tapadást legtöbbször az anyag eredeti textúrája adja. Én személy szerint imádom a természetes anyagok tapintását, melegséget, megnyugvást hoznak a gyakorlásomba. Lehetőség szerint tapogasd meg vagy próbáld ki a választott matracot vásárlás előtt!

Méret

Mit kérdezz magadtól:

Milyen magas vagy?

Mennyit cipeled a matracod?

Ideális esetben kényelmesen el kell férned savasanaban (háton fekve, kinyújtott végtagokkal) a matracodon. A legtöbb standard matrac 185 centiméter, ha magasabb vagy se aggódj, szinte minden gyártó kínál nagyobb méretet!

Az anyag és a méret meghatározza a matracod súlyát, ha sokat viszed magaddal stúdióba vagy utazáskor érdemes ezt is figyelembe venni. Itt jön újra képbe a vastagság, hiszen egy vastagabb jógaszőnyeg összehajtva is nagyobb helyet foglal.

Ár

Mit kérdezz magadtól:

Mennyit gyakorolsz?

Mennyire specifikusak az elvárásaid?

Az jógamatracok ára a pár ezer forinttól az egyedi gyártású luxusmatracok sok számjegyű tartományáig terjed. Minél specifikusabbak az igényeid, annál magasabb árakkal találkozol majd. Ha rendszeresen gyakorolsz érdemes egy jobb minőségű matracba fektetned, amely évekig hűséges társad lesz. Ha veszel egy jó matracot 20 000 forintért, amit hetente kétszer használsz akár csak 5 évig akkor egy gyakorlásod kevesebb, mint 40 forintra jön ki vele.

Környezeti hatás

Mit kérdezz magadtól:

Fontos a fenntarthatóság?

A PVC matracok ökológiai lábnyoma általában a legnagyobb. Rengeteg természetes alternatíva van, a parafától a természetes gumi matracokig és sok gyártó még ezen felül is tesz a környezetért.

Én és a jógaszőnyegeim

Az én történetem egy nagyjából 3000 forintos Decathlonban vásárolt matraccal kezdődött, amin addig gyakoroltam, amíg el nem szakadt alattam. Évekig bírta és bejártuk együtt a fél világot! Hiszem, hogy a matracod fontos eleme a gyakorlásnak, de ami igazán számít az a gyakorlás maga. Vízparton a homokban, a nappali szőnyegén, a teraszon.

Azt viszont tudnod kell, hogy a megfelelő matrac sokat tehet hozzá a jógaélményedhez. Biztonságot, kényelmet, az állandóság nyugalmát. Egy teret, ami a tiéd. Én hivatásszerűen foglalkozom a jógával, így három szőnyeget is használok rendszeresen.

Yoganic Parafa Jógaszőnyeg

Természetes anyagokból készül, számomra tökéletes 5 mm vastagságú, kis helyet foglal és a profit 10%-ból fákat ültetnek.

Emellett szeretem a jelöléseket a matracon, így könnyen észreveszed, ha nem szimmetrikus egy póz és magadat is ki tudod igazítani, ha egyedül gyakorolsz. Az egész szőnyeg melegséget és békét sugároz, igazi menedékem a lassú, esti gyakorlások és a napi meditációm során.

Black Moon Phase Mat

Gyönyörű, erőt sugárzó design, természetes gumi alapanyagból, remek tapadás az első pillanattól. Ha egy igazán izzasztó gyakorlásra készülök én ezért nyúlok.

Manduka Eko Superlite Yogamat

A sok utazásban hűséges társam. Gyakorlatilag egy pulcsinyi helyet foglal el, könnyű, remekül tapad, megbízható kis barátom, csupán 1.5 mm vastagsággal. Nekem a mindennapi gyakorláshoz ennél vastagabb matrac az ideális, de az úton verhetetlen. Amitől le vagyok nyűgözve, hogy a sok használat és az extrém körülmények után (sziklás tengerpart, sivatag, beton, kő, hát én ugye így dolgozom) semmi jelét nem mutatja kopásnak

Blog, Jóga

Hogyan válassz jógaszőnyeget?