Naplóírás, a regényhősöktől a modern terápiáig

Kedvenc (0)

 

 

naplóírás

Nem az, aminek látszik

Amikor azt mondom naplóírás legtöbben egy 19. századi kisasszonyt látunk magunk előtt, amint éppen mérsékelten érdekes szerelmi életét taglalja oldalakon keresztül. Készen állsz felülírni ezt a képet? Gondolj Marie Curiere, Albert Einsteinre vagy éppen a sikeres üzletemberre John D. Rockefellerre. Igen, ők is naplót írtak. Manapság sok terapeuta is használja a naplóírást traumák feldolgozásához és stresszmenedzsmentre. Mégis mit tudnak a naplók, ami miatt ilyen sokszínű közönséget vonzanak?

Miért és hogyan segít az írás?

Sokféle naplózási technika létezik. Én most elsősorban az kifejező írás (expressive writing) előnyeire fogok koncentrálni. Ez az a módszer, amikor túlzott megfontolás, nyelvtani átgondoltság, szépírási aggodalmak nélkül kiöntöd a papírra az érzéseidet és gondolataidat. Lentebb érkeznek tippek hozzá, de most nézzük milyen problémákon és hogyan segíthet ez a technika!

Az események és érzések leírása sok esetben segít átlátni és rendszerezni ezeket a belső folyamatokat. A naplóírásból és újraolvasásából megláthatod mi viselt meg valóban egy nehéz helyzetben, mi lapul egy aggodalmad mögött vagy éppen mi okoz neked rendszeresen örömet. Az egyik legjobb önismereti gyakorlat.

Ha hajlamos vagy a szorongásra is segíthet az írás. Az egyik kapcsolódó kutatás szerint a szorongó emberek, akik rendszeresen gyakorolták a kifejező írást  jobban kezdtek el teljesíteni az iskolai és munkahelyi teszteken. Azt vallják a szakemberek, hogy ez azért van, mert amikor leírod az aggodalmaidat mentális kapacitást szabadítasz fel. Azt pedig aztán felhasználhatod hasznosabb dolgokra, például arra, hogy az előtted álló kihívásra koncentrálj, a kihíváson való aggódás helyett.

Gyakran merengsz a múlt eseményein? Minden perccel, amit a múltban töltesz lemaradsz egy percről a jelenből. Oké, ez kissé pólófeliratszagú lett, dehát ez az igazság. Ha a múlt eseményei gyakran visszaköszönnek a gondolataid között és elterelik a figyelmed a jelenről rögtön értelmet nyer, hogy ha írással kiadod őket magadból fókuszáltabbá válhatsz.

Ehhez kapcsolódik a naplózás stresszcsökkentő hatása is. Az első naplóm az Érzelmi nem szelektív szemét címet viselte. Reménykedjünk benne, hogy sosem írok könyvet 🙂 Tele volt nehézséggel, félelmekkel, aggodalmakkal, bizonytalansággal. Válogatás nélkül. Csupa olyan gondolattal és érzéssel, amelyek korábban stressz formájában köszöntek vissza bennem. Ha a papírra öntöd őket, akkor jó eséllyel kevesebb stresszhormont fogsz termelni. Ez pedig erősíti az immunrendszered.

Hogyan kezdj bele?

Ahogyan már mondtam több naplózási technika létezik, mi most a kifejező írásra koncentrálunk. Néhány tipp a kezdetekhez!

Miről írj?

Bármiről! Van, aki a napi eseményeket írja le és rajtuk keresztül jut el a kapcsolódó érzéseihez, aggodalmaihoz vagy éppen örömeihez. Van, aki egy előtte álló nagy kihíváshoz kötődő gondolatait és félelmeit írja le, hogy aztán jobban tudjon fókuszálni. Mások egy trauma feldolgozása során nyúlnak a kifejező írás eszközéhez. A legmélyebb érzéseid, a nap eseményei vagy éppen a számodra kiemelten fontos dolgok is helyet kaphatnak a papíron.

Ragadj papírt!

Ha intenzív élményekről vagy érzésekről írsz a firkálás, aláhúzás, bekarikázás és az általános káosz teremtése könnyebb papíron. A másik fontos érv az offline mellett, hogy a digitális eszközökkel szemben nem fognak kizökkenteni az értesítések, csipogás és villogás írás közben.

Legalább 10 percig folyamatosan írj!

Ez segít a dolgok mélyére ásni! Ha túl hamar abbahagyod könnyen lehet, hogy csak dokumentálod a történéseket pedig amikor ezzel végeztél indul el az érdekes munka! Ekkor kerülnek elő a beszédes részletek, a meglapuló érzelmek és közvetetten kapcsolódó gondolatok. Nyugodtan írj ameddig jól esik, de a 10 perc a minimum!

Csak a tied

Abban, hogy önfeledten meg tudj nyílni sokat segít, ha teljesen privát a naplód. Ne mutasd meg senkinek, így lehetsz maradéktalanul őszinte.

A helyesírás az micsoda?

A technika fontos eleme, hogy előszűrés és átgondolás nélkül öntsd a papírra az eseményeket, gondolataidat és az érzéseidet. Ne állj meg a vesszőkön hezitálni vagy sajnálkozz, ha csúnyán írtál! Ír belefirkálni, aláhúzni, CSUPA NAGYBETŰVEL kiabálni a papírra.

Rendszeresség

Egy alkalom sokszor nem hoz megkönnyebbülést. Ha egy fontos eseményre készülsz és ez okoz benned stresszt vezess naplót legalább 3-4 napig előtte. Ha hajlamos vagy szorongásra, akkor akár minden nap is vezetheted a napi eseményekről. Vedd ezt az eszközt és használd úgy, ahogyan neked a legtöbbet segít!

Hagyd meg a papírnak

Mikor adtad ki utoljára kontroll nélkül, ami benned van? A kifejező írás erre ad lehetőséget. Olyan érzésekkel és gondolatokkal fogsz megismerkedni a papíron, amelyeknek a létezéséről sem tudtál és olyan aggodalmakat adsz majd a naplódnak, amiket nagy teher magaddal cipelni. 

Toll felkészül, papír vigyázzban, vágj bele!

 

Blog, Mindfulness

Naplóírás, a regényhősöktől a modern terápiáig