Szóval nem vagy a jógás típus?

Kedvenc (1)

Azt hiszem a kedvenc dolgom a jógakerülő kifogásokban, hogy igazából ezek a tökéletes okok arra, hogy jógázni kezdj. Nyugalom, én is használtam őket bőven. Néha még most is rápróbálok, de aztán egy hangosat kell nevetnem magamon.

Nézzük, mik a legnépszerűbb okok, amiért valaki nem kezdi el a jógát vagy nem bukkan fel a matracán gyakorolni!

 1. Nem vagyok elég hajlékony

  A jóga nem arról szól, hogy innentől a lábujjaddal vakard meg a viszkető füledet, hanem az oda vezető útról. Arról, ahogy épül a testtudatod, a megélésről, hogy sokkal többre vagy képes, mint gondoltad. Nem csak testben, de az elmédben is rugalmasságot épít a mindennapi kihívásokkal szemben.

 2. Én az ‘igazi’ sportokat preferálom

  Oké, Shaquille O’Nealnak egyéni jógamatracot kellett csináltatni a méretei miatt, de gyanítom neked nem ez a problémád. Serena Williams reggeli jógarutinját láttad már? De talán azok, akik Lionel Messinek nem hisznek Ronaldotól elfogadják, hogy a jóga jól működik együtt a versenysporttal.

  A jóga segít a sport mentális és fizikai aspektusaiban is. Mentálisan a fókusz fenntartásában, a stressz kezelésében, fizikailag pedig a hajlékonyságban, az izmok vérellátásában, a jó légzéstechnika kialakításában. Ronaldo például a sérülések utáni gyógyulási idő lerövidítésében is hasznosnak találta.

 3. Nem vagyok ehhez elég nyugodt

  Ez az egyik legfontosabb oka, amiért el kell kezdened gyakorolni. Kihoznak a sodrodról munkában? Nem marad türelmed a családodra? A jóga pont ebben segít: elcsendesedni, befelé fordulni, tudatosabban jelen lenni a helyzetekben és kikerülni ezekből a spirálokból.

 4. Drága

  Lehet drága, de nem kell annak lennie. Én az első évemben diákként egy 2500 forintos decathlon matracon gyakoroltam youtube videókból és ingyenes órákon. Budapesten szinte bármikor találsz ingyenes jógaórát személyesen is. Nyílt napok, oktatók gyakorlati órái.

  A másik a ruha. Azzal ellentétben, amit az instagram (khm az enyém is, de hé én ezzel foglalkozom!) mutat nem kell feszes és összepasszoló szettekben jógázni. A jógaszettek általában kényelmesek és rugalmasak. Amit még tudnak, hogy jól kivehetővé tesznek bizonyos testtájákat, hogy az oktató lássa, ha igazítania kellene a pózodon. Azaz, ha van egy spagettipántos topod (egy kifejezés, amire nem számítottam magamtól ezen a blogon) és egy kényelmes melegítőd én örömmel látlak.

  Ami viszont tényleg drága az az egészségügyi és lelki vonzata a stressz következményeinek vagy annak a régi hátfájásnak.

 5. Nem vagyok hozzá elég fitt

  Nagyon sok stílus van a jógában, a fizikailag kevésbé megterhelőtől egészen a jógaszőnyeget eláztató power órákig. Az órarendekben jelölni szokták a kezdő órákat és a legtöbb stúdió leírást is kínál az órákhoz. Mindemellett a jóga a tested tiszteletéről is szól, az oktató valószínűleg már az óra elején el fogja mondani, hogy milyen pózokat javasol pihenésre, ha elfáradtál.

 6. Nincs időm

  Az egyik dolog, amit gyakran hallhatsz tőlem, hogy amit sokszor csinálsz az a szokásoddá válik. Ha nem szánsz magadra, a fizikai és mentális jóllétedre időt az egy ártalmas szokás. Amikor a matracra lépsz nem csak ászanákat gyakorolsz, hanem öngondoskodást is. Magad priorizálását.

Tudom, hogy a fentiek nem csak kifogások, valódi aggályok. De legalább olyan jó okok is arra, hogy belevágj.

A matracon találkozunk!

Blog, Jóga

Szóval nem vagy a jógás típus?