Alapfokú jóganyelvvizsga, szavak a jóga világából

Kedvenc (0)

Miért fontos, hogy értsd?

Enélkül a blog nélkül is el tudod mormolni az óra végén a namastét és elstartolni az öltözőbe, de ígérem teljesen más érzés lesz, ha tudod mit jelent.
A következő szavakat majdnem biztosan hallani fogod, ha elkezdesz jógázni ez a bejegyzés pedig segít majd, hogy átérezd, megértsd és szükség szerint helyesen használd őket! Ahol pedig releváns hoztunk nektek egy-egy gyakorlatot az Insider online oázisunkból, ahol már 100-nál is több jógagyakorlás, meditáció, légzőtechnika és mindfulness gyakorlat vár téged!

Jóga

Kezdjük az alapoknál!

Szanszkrit eredetű szó, jelentése egyesíteni, összekötni, igába fogni.

A szó jelenti a test, tudat és lélek egyesülését, azaz a személyes kiteljesülést, aztán pedig az istenivel, mindenkiben meglévő teremtő energiával való összekapcsolódást. Azaz a széttöredezettség megszűnését.  A jóga nem egy vallás, így nem egy Istenről beszélünk, sokkal inkább egy fényről, energiáról, ami mindannyiunkban ott pislákol, ami segít neked lépni a céljaid felé és a napnak is felkelni reggelente. Az összekötő erő minden létező között. Ugyanaz mozgat téged és az óceánokat, ugyanaz a fény ég benned, mint a legjobb barátodban és legádázabb ellenségedben. Tudsz ennél szebbet?

Az igába fogás jelentése pedig elsősorban a figyelmünkre és a tudatunkra vonatkozik, hiszen ezeket akkor tudjuk irányítani és javunkra fordítani, ha megtanuljuk őket kontrollálni.

Mondj vele egy mondatot!

Mióta tudom mit jelent a jóga, már nem gondolok rá nyújtásként.

Mutass egy Insider gyakorlatot!

Ezt a Könnyedség témájára fókuszáló jógát sokan a kedvencetekként emlegetitek. Segít mélyebben lélegezni, otthonosabban létezni a testünkben és közben egy évezredes tradícióban elmerülni.

Mantra

A mantrák hangok, szavak, kifejezések vagy mondatok, amelyeket az elme fókuszálására használunk. A manas elme és a tra eszköz szanszkrit szavakból származik. A mantrákat gyakran hallhatod énekes formában kirtán összejöveteleken, de ha csatlakozol hozzánk Insiderként megismerkedhetsz olyanokkal, amiket sokszor használunk meditáció eszközeként, az elme fókuszálására.

Mondj vele egy mondatot!

A mai meditációs mantrám ez lesz:  Idam Na Mama, annyit tesz: nem az enyém. Gyakran ismétlem magamnak a meditációs gyakorlásom közben, amikor az elengedés kéepsségét szeretném erősíteni magamban.

Mutass egy Insider gyakorlatot!

A soham, a kapcsolódás mantrameditációja. Amikor úgy érzed eltávolodtál önmagadtól és nehéz kapcsolódnod a körülötted lévő világgal emlékeztet rá, hogy nem vagy egyedül.

Om

Om vagy aumként is ismert és gyakran hallhatod az órákon. A jógában úgy tartják ez a hang az univerzum hangja, az első hang, ami valaha felcsendült. Az egész univerzum, egyetlen mantrában. Az ismétlése egy módja annak, hogy kapcsolódj az univerzumhoz a gyakorlásod során. Amikor együtt hallatjuk és összeforr a hangunk egy közös rezgéssé megélheted azt, hogy egy vagy mindenkivel és a körülötted lévő univerzummal.

Mondj vele egy mondatot!

Ma az om mantra ismétlése segített megérkeznem a jelenbe és megnyugodnom az óra elején.

Ászana

A jógapózokat, azaz a testi/fizikai gyakorlás elemeit hívjuk így.

Mondj vele egy mondatot!

A lefelé néző kutya egy olyan ászana, amelyiknél különösen kell figyelned, hogy aktívan dolgozzanak a karok és hosszú maradjon a hát!

Mutass egy Insider gyakorlatot!

A szabadság flow áramló jógagyakorlással elmerülhetsz az alapászanák kapcsolataiban és rajtuk keresztül a saját tested vezet majd vissza az örömteli jelenlétbe.

Csakra

Energiaközpont. A jóga szerint a testünkben az életerő energiavezetékeken keresztül áramlik, ahol pedig ezek találkoznak ott energiaközpontok jönnek létre, ezek a csakrák. A csakrák feladata, hogy az energiaáramlást szabályozzák, így az életerő eljut mindenhová, ahol arra szükség van. Amikor valami nem működik jól az energiaáramlással az testi, lelki vagy fizikai betegséghez vezet. Az energia árámlását például jógagyakorlással is hozhatod újra egyensúlyba. Minden csakrához tartoznak központi témák, amik összefüggésben vannak vele. Ilyenek például a kreativitás, a stabilitás, az önkifejezés képessége.

Mondj vele egy mondatot!

A csakrák ismerete segít nekem, hogy az életem egy-egy kulcsterületében igazán elmerüljek.

Mutass egy Insider gyakorlatot!

Ezen a szakrális csakrára fókuszáló yin gyakorláson keresztül az öröm, szexualitás és kreativitás témájához kapcsolódhatsz a jógagyakorlásodon keresztül!

Pránajáma

Légzőgyakorlatok. A prana életerőt, a jama pedig kiterjesztést jelent. Azaz az életenergiád kiterjesztését jelenti a légzőgyakorlatokon keresztül. A jógagyakorlás része, a jóga egyik lépcsője.

Mondj vele egy mondatot!

Ma egy új pránajámát tanulunk, ez a légzésszabályozás segít majd megnyugodnod stresszes helyzetekben.

Mutass egy Insider gyakorlatot!

A méhecske légzés visszavezet a középpontodhoz. Egyszerre hagyja, hogy meghalld a saját hangod és csendesíti el a világ zaját!

Dristi

Tekintet. A tekintet fókuszálása egy adott pontra, amelynek nyugtató hatása lehet rád, segítheti az egyensúlyt és a fókuszt a fizikai jógagyakorlás során.

Mondj vele egy mondatot!

Ebben a pózban fókuszáld a dristidet a lábujjaidra!

Namaste

Tipikusan a jógaórák végén hallhatod, amikor a szívünk előtt imatartásba emeljük a kezünket és meghajolunk miközben azt mondjuk namaste. Sokan úgy fordítják, a bennem lévő fény meghajol a benned lévő fény előtt, Indiában és a jógához kapcsolódó kultúrkörben üdvözlésként is használjuk. Szoktak erre úgy is hivatkozni, hogy ilyenkor elismerjük az isteni energiát, ami mindannyiunkban és minden minket körülvevő dologban is ott van. Egy összekötő erő, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig közös bennünk a különbözőségeink ellenére. Ez az egyik legkedvesebb rituálém a jóga világából.

Sok lesz a spiritualitás Eszter

Talán mostanra már tudjátok, hogy erős vonzalmam van a tudományosan megalapozott dolgok iránt és ehhez képest a fenti fogalmak közül sok elvontnak tűnhet. Itt is szeretném leszögezni, hogy a jóga nem egy vallás, sokkal inkább egy filozófia és abból kiteljesedő életmód. Az én oktatói hitvallásom szerint, ha bármelyik részét beengeded az életedbe megtapasztalhatod a csodáit és közelebb kerülhetsz magadhoz. A legkalandosabb önismereti utazás, amiben részem van.

Amikor mégis megkérdezik tőlem, hogy hiszek-e a csakrákban, kristályokban vagy az univerzális energiában, ami mindenkit összeköt mindig ugyanaz a válaszom. Nem az számít, hogy én hiszek-e benne, az számít te hiszel-e benne. Ha hiszel benne és szolgál téged akkor nem fontos, hogy az energiavezetékek nem látszanak a menedzserszűrésen. Ha segít más emberekhez kapcsolódnod, amikor azt mondod az óra végén, hogy namaste akkor ne érdekeljen, hogy ez az összekötő energia nem látható a szemnek. A megélésed számít. 

Namaste.

Blog, Jóga

Alapfokú jóganyelvvizsga, szavak a jóga világából