Tavaszodik benned

Kedvenc (0)

A tavasszal együtt minden sarkon felbukkan a megújulás . A rügyek a fákon szinte utánunk kiabálnak az utcán: új vagyok itt! A virágok az illatukkal üzenik: friss vagyok! Sokan magukban is érzik ezt az erőt, az új kezdetekre, a változás képességére, de ez a cikk nem nekik szól. Oké, nekik is, de főleg azoknak, akik talán irigykedve néznek a zöldellő fákra, a bimbózó virágokra és a nap erejére miközben azt gondolják: én már nem vagyok új, engem elkerül ez a lendület. Ha most is ott ül a válladon a tavaszi fáradtság híreim vannak számodra, újabb vagy a legillatosabb tavasznál.

Engedd le szépen a szemöldököd, máris mondom!

A testedben (igen, a testben, amire rendszeresen panaszkodsz és amit kicikizel néhány kóbor extra kiló miatt) naponta 330 milliárd sejt születik újjá. 330 milliárd új kezdet benned minden áldott vagy őrült napon. Ha úgy tetszik te ennyiszer mondod azt naponta: új vagyok itt!

De nehogy azt hidd, hogy itt véget ér a mindennapi tavasz benned!
Minden éjjel míg alszol az agyad nagytakarítást tart és elmélyíti az újonnan megszerzett tudást. Azaz amellett, hogy új sejtjeid születnek, új tudással és megértéssel is képes vagy növekedni. Szó szerint a részeddé válik. 

Ha már az agyad felé kanyarodtunk!

Egészen a 70-es évekig az volt az uralkodó nézet, hogy az agyad miután elérted a felnőttkort nem képes fejlődni vagy változni addig, míg az időskorban hanyatlani nem kezd. Nem túl vidám történet. Aztán egyre több bizonyíték lett rá és ma már biztosra tudjuk, hogy az agysejtjeink közül is születnek újak a neurogenezis folyamatában. 

Na de van itt még valami, ha már a megújulásról beszélünk. Nem csak, hogy új agysejtjeid születnek, de új kapcsolatokat is képes vagy létrehozni a meglévők között. Képzeld el, hogy minden hiedelmed, meggyőződésed egy gondosan kitaposott út az agyadban. Mindent, amit már ezerszer gondoltál könnyebben előhív az elméd. Ez lehet bármi, például ha valaki előveszi a telefonját mikor beszélsz, arra gondolsz unalmasnak talál. Vagy amikor elejtesz valamit azt mondogatod magadnak milyen ügyetlen vagy. Ha ezeket elég ideig mormolod magadban szinte észrevétlenül a hidelemrendszered részévé válnak. Kitapostál egy utat a gondolataid között, amin automatikusan végighaladsz, amikor egy kiváltó esemény történik. Sokszor ezek a gondolatok bántóak, hátráltatóak, fájdalmasak. Tudod mik még? Megváltoztathatóak, az ezer és ezer ismétlés ellenére is. 

Kitaposhatsz egy másik utat. Ha elégszer gondolkozol máshogyan idővel az lesz a domináns reakciód. Például belegondolhatsz te magad mennyiszer vártál egy fontos üzenetet egy megbeszélés közepén és semmi köze nem volt a telefonod nézegetésének ahhoz mennyire izgalmas az előadó. Nem vagy unalmas. Vagy dönthetsz úgy, hogy az, hogy néha elejtesz dolgokat semmit nem mond el rólad, mindenki elejt időnként dolgokat. A gondolati mintáid képesek megújulni. Ezáltal pedig az, ahogyan önmagad és a világot látod változhat. 

Tudom, hogy van, hogy a tavasz frissessége felemel és erőt ad, ahogyan az is előfordul, hogy úgy érezzük az orrunk alá dörgöli a saját kimerültségünket. Mindeközben benned minden egyes nap észrevétlen tavaszok sokasága megy végbe. Új sejtek születnek, új tudás mélyül el míg alszol, új gondolati utakat taposol ki, amik talán egy megengedőbb, szeretetteljesebb jövőbe visznek. Van tavasz, benned.

 

Források:

https://www.scientificamerican.com/article/our-bodies-replace-billions-of-cells-every-day/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-science-of-sleep-understanding-what-happens-when-you-sleep

Blog, Jó élet, Mindfulness

Tavaszodik benned