Önegyüttérzés, te titkos segítő

Kedvenc (0)

Mégis mi a gond az önbizalommal?

Az önbizalom nagyszerű. Megerősít minket az értékeinkben, megvéd minket a kegyetlen belső kritikusunktól és sokszor kíméletlen külső visszajelzéstől is. Segít gyorsabban felépülni a nehézségekből és sokszor a méltatlan helyzetekből kilépni. Szeretem, építem, magammal és veletek. Az önbizalom fontos!

Mégis hogyan árthatna ez neked? Az egész nyugati teljesítményközpontú, individualista értékrendszerünk egyik sarokköve az önbizalom és az a logika, hogyha te elhiszed, hogy nagyszerű vagy akkor idővel majd mások elhiszik neked, hogy nagyszerű vagy és így az életed is nagyszerű lesz.

Azonban a kiemelkedően magas önbizalom egyik veszélye, hogy nem sok teret hagy hibázni. Hiszen, ha hibázol akkor talán mégsem vagy olyan nagyszerű és borul az egész képlet. Rá fognak jönni mások is és már ugrott is az elképzelt ideális élet!

A másik probléma abból adódhat, hogy az önbizalom sokszor visszatart attól, hogy reflektálj és fejlődj a gyenge területeiden. Hiszen az önbizalmad helyreállításához minél hamarabb el kell kezdened eltakarítani a hibáid nyomát és visszatérni a nehezen felépített önképedhez. Az önbizalmad törékeny és sokszor pont akkor hagy cserben, amikor a legnagyobb szükséged lenne rá: amikor hibázol.

Oké, persze érzelmek, de mi van a racionalitással? Hiszen, akiben tombol az önbizalom az lesz sikeres. Nem úgy tűnik. A kutatások tanulsága szerint a magas önbizalom nem jó előrejelzője a sikernek vagy a kiemelkedő teljesítménynek.

Azért még az önbizalom nagyszerű, de van valami, amivel ha együtt használnánk talán még jobb lenne!

Az önegyüttérzés

Önegyüttérzés. Így használja a hazai szakirodalom az angol self-compassion kifejezést. Sziruposnak hangzik, de cserébe az elmúlt évek kutatásai alapján ez lehet az egyik kulcsa, hogy kihozd magadból a legtöbbet.

A terület egyik legelismertebb kutatója, Dr. Kristin Neff az önegyüttérzés 3 komponensét különböztette meg.

  1. Kedvesség önmagaddal szemben

    A képesség, hogy egy hiba elkövetése után önmagad megdorgálása helyett megértéssel és együttérzéssel fordulj magad felé. Akár úgy is felfoghatod, hogy a belső kritikusodon letekered a hangerőt, a legjobb barátod fejedben duruzsoló hangján pedig fel.

  2. Az emberi létközösség

    Azaz, hogy nem vagyunk egyedül a gyengeségeinkkel. Érthetően: emlékezz rá, hogy másoknak is vannak nehézségeik annak ellenére, hogy az instagram oldaluk nem ezt üzeni.

  3. Mindfulness

    Jelen lenni az életünk történéseiben. Megélni a nehézségeket, de nem hemperegni a kelleténél tovább a szomorúságban és megpróbálni hatásában és mértékében racionálisan felmérni. Ez még azt is jelentheti, hogy kevesebb itt a világ vége pillanatod lesz! Bővebben itt olvashatsz a blogon a mindfulnessről.

Tehát az önmagaddal szemben mutatott együttérzés egyféle elhatározás, hogy kedvességgel fogsz nézni a saját hibáidra. Emlékszel rá, hogy hibázni emberi dolog és nem próbálod a szőnyeg alá seperni a botladozásaidat, hogy megóvd a nehezen felépített önbizalmad. Közben pedig a mindfulness gyakorlásával nem hagyod, hogy ezek a nehézségek lényegesen nagyobbnak látszanak, mint amekkorák.

Itt egy kis emlékeztető, amit lementhetsz, kinyomtathatsz, a laptopod kényernyőjére szegezhetsz (inkább ne), hogy ne ostorozd magad, amikor már amúgy is nehéz.

Három egyszerű lépés, de miért fontosak?

Abban megegyezhetünk, hogy a fentiek alapján önmagaddal együttérzőnek lenni jó érzés és talán még az sem meglepő, hogy ennek hatására jó eséllyel boldogabbá. és optimistábbá válsz és csökken a szorongásra és a depresszióra való hajlamod.

Mi a helyzet a sikerrel? Híreim vannak. El fogod szúrni, mind elszúrjuk időnként. Még a legsikeresebbek is. Azok, akik együttérzéssel néznek a saját hibáikra motiváltabbak fejleszteni a gyengeségeiket és felépülni a kudarcélményből. Ha már néha meg fogsz botlani jól jöhet, ha hamar fel tudsz állni, ugye?

Te botladozóan nagyszerű!

Az önbizalomból fakadó önszeretet sokszor feltételekhez kötött: ha megfelelek a kitűzött énképnek, ha elérem a következő célt, akkor megérdemlem az elismerést. Ezzel szemben az önegyüttérzés a botladozóan is nagyszerű önmagad iránti szeretetből táplálkozik. Nem jelenti, hogy felmented magad a hibáid iránti felelősség alól vagy nem tűzöl ki ambíciózus célokat. Sokkal inkább arról szól, hogyan viszonyulsz magadhoz, amikor nehézségekkel találkozol a kitűzött célokhoz vezető úton. Együttérzéssel, nyitottsággal és fejlődésre készen.

Blog, Jó élet

Önegyüttérzés, te titkos segítő