Kapcsolatok

Kedvenc (0)

A jámák

A jámák erkölcsi iránymutatások a jóga világában. A tradíció szerint a jógagyakorlásunknak velük kellene kezdődnie! Még mielőtt a jógaszőnyegünkre állunk, meg kellene ismerkednünk és mélyen elültetni magunkban ezeket az elveket, hiszen ezek azok az értékek, amelyek mentén elégedettséget, örömet, jót találhatunk. Magunkban és a világban.

A mai gyakorlatunkban ezeket követve tanulhatsz arról hogyan kapcsolódsz másokkal. Naplózhatsz róluk vagy elviheted a kérdéseket egy csendes, reflektív sétára!

Mire tanítanak?

Az ahimsa, a nem ártás elve. Hogyan bánsz önmagaddal? A lenti kérdések mellett ennél a pontnál érdemes átgondolnod  milyen a belső monológod és mennyire tudsz együttérző lenni, amikor önmagadról van szó.

Satya, hűnek maradni az igazsághoz. Gondold át mennyire érzed önazonosnak az életed! Mennyire vagy otthon önmagadban?

Asteya, a lopás tilalma. Nem csupán a fizikai lopásé, de önmagunk meglopásának tilalma is. Megfosztod magad  valaha örömtől, sikertől, elégedettségtől? Mi áll közéd és ezeknek az érzéseknek a megtapasztalása közé?

Brahmacharya, az egyensúlykeresés elve. Nem véletlenül hagytam ilyen távolra nyúlóként ezt a kérdést a lenti naplóban. Mi túl sok? Miből van túl sok most benned vagy az életedben? Mire mondhatnál nemet, hogy visszaálljon az egyensúly?

Aparigraha, a görcsös ragaszkodás elengedése. Mi az, amit szorítasz? Mi történne, ha elengednéd? Miért félelmetes? Milyen jó jöhetne a helyére?

Ezek a kérdések csak gondolatkeltők, bátran nézz magadba a válaszokért, minden ott van, amit keresel.

 

Uncategorized

Kapcsolatok