Légy a saját barátod is kicsit, avagy kiút a negatív gondolati spirálból

Kedvenc (0)

A negatív gondolatok és a valóság

Én ezt nem tudom megoldani.

Ezt a jó dolgot csak a szerencsének köszönhetem.

Csak udvariasságból dicsértek meg.

A spontán felmerülő gondolataink 70%-a negatív. Ha ez nem lenne elég, vannak olyan negatív gondolataink, amiket nagyon nehéz letennünk. Sokszor pedig minél tovább tartjuk őket annál nehezebbé válnak.

Mi a baj ezzel?

Ezek a gondolatok sokszor kataszrofizálóak, azaz a valóságtól elrugaszkodott negatív jövőt festenek vagy éppen szélsőségesen torzított képet mutatnak, máskor pedig egyszerűen az örömöd útjában állnak. Amikor egy pillanatra is elhiszed a fejedben megteremtett negatív jövőt megelőlegezel magadnak némi rossz érzést. Végül persze nem fognak hasukat fogva kinevetni prezentálás közben, de te már megtapasztaltad a kapcsolódó szenvedés egy részét.

Ez a viselkedés, amit talán mindannyian gyakorolunk néha, stresszhez, szorongáshoz, de akár depresszióhoz is vezethet.

Hogyan lépj ki a negatív gondolati spirálból?

Vedd észre

Az első nagyon fontos lépés, hogy észrevedd a saját gondolati mintáidat. Figyeld meg hogyan beszélsz magadhoz nehéz helyzetekben! Próbáld ki a kifejező írás technikáját! Olvasd el részletesen a lépéseit ebben a blogbejegyzésben!

Sokszor mire leírod ezeket a negatív belső monológokat, kitisztul a fejed és már te magad is látod, hogy talán túlszaladtak az aggodalmaid. Emellett a jegyzeteid segítenek észrevenni a visszatérő gondolati mintáidat, ami az első lépés, hogy dolgozhass rajtuk.

Címkézd fel azokat a rossz érzéseket

Düh. Stressz. Aggodalom. Címkézd fel a nehéz érzéseidet, segíteni fog megnyugodni! Amikor megpróbálod megfogalmazni, amit érzel akkor az agyad ‘gondolkozó módban’ kezd működni ‘érző mód’ helyett. Leegyszerűsítve, kicsit érzelmileg eltávolodsz a nehézségtől, amikor éppen azon gondolkozol, hogy mi is a rossz érzés, amit átélsz. Ez az egyszerű címkézés segíthet egyszerre megélni a nehézségeket, de közben nem azonosulni az érzéseinkkel.

Légy a saját barátod

Ezekben a negatív spirálokban sokszor viselkedsz úgy, mintha önmagad legrosszabb kritikusa lennél. Ha negatív gondolatokon kapod magad tedd fel a kérdést:

Mondanám azt egy barátomnak, amit most magamnak mondtam?

Én személy szerint imádom az elegáns, okos, komplex módszereket, de ez az egyszerű kérdés segített rájönnöm, milyen kegyetlenek tudunk lenni magunkkal.

Lélegezz

Próbáld ki ezt a nyugtató légzőgyakorlatot!

  1. Számolj magadban 4-ig, ahogyan az orrodon belégzel!

  2. Tartsd benn a levegőt, ahogyan elszámolsz 7-ig.

  3. Lélelegezz ki a szádon 8-ig számolva.

Ez a légzéstechnika segít, hogy a harcolj vagy menekülj módból visszakapcsolj nyugalmi módba, amit a tudomány paraszimpatikus idegrendszer aktivizálásának is hív. A nyugalmi módból pedig tisztábban látszik mekkora is egy probléma valóban.

A negatív gondolatok nem ellened vannak

Ne feledd, ez a viselkedés természetes és mindenkivel előfordul. A negatív gondolatok és érzések sokszor a védelmedre alakulnak ki, próbálnak óvni a kudarctól vagy éppen visszatartani a veszélyesnek tűnő ismeretlentől. Nem ellened vannak és sokszor valóban jó szolgálatot tesznek! Ne tégy magadnak szemrehányást, ha jönnek, de próbáld ne követni őket a spirál legmélyéig.

Menni fog!

Blog, Mindfulness

Légy a saját barátod is kicsit, avagy kiút a negatív gondolati spirálból