Hogyan építs új szokásokat?

Kedvenc (1)
A pihenés gyógyír A mozgás gyógyír A lélegzet gyógyír Az alvás gyógyír A nap gyógyír A holdfény gyógyír A nevetés gyógyír A sírás gyógyír A gyógyulás sok formában érkezhet, légy nyitott rájuk? • •• ••• #meditáció #légzés #pranajama

Amíg nem változtatod meg a szokásaidat, nem fog megváltozni az életed

Miért is pont a szokások segíthetnek neked igazán? Egy Duke Universityn készített kutatás szerint a napi cselekedeteink több, mint 40 százalékában nincs döntéshozás. Szinte automatikusan, gondolkozás nélkül hajtjuk végre őket, azaz szokások. Nincsen bennük elhatározás, nem kell átgondolnunk a lépéseiket, sőt többnyire máson gondolkozunk, miközben csináljuk őket. Ilyen lehet egy rutinos sofőrnek a vezetés, de a cipőd bekötése, a megszokott sportod, de akár az is, ahogyan gondolkozás nélkül bekapcsolod a tvt hazaérve és ledobod magad a kanapéra. Azaz nem csak a látványos, nagy vagy éppen jó dolgok szokások. Rengeteg apró és nem feltétlenül nagyszerű dolgot is döntés és gondolkozás nélkül csinálunk.
Ez egyrészt ijesztő, hiszen az életünk jelentős részét robotpilóta módban töltjük, másrészt tele van lehetőségekkel.
Mi lenne, ha az izomként működő és elfáradó akareterőd helyett a jó szokásaidra hagyatkoznál a céljaid elérésében? Azaz nem kellene győzködnöd magad a napi mozgáshoz, nem lenne nehéz egészségesen enni, vagy éppen megtenni a szükséges lépéseket a céljaid felé. Mert, hogy a szokások így működnek, szinte automatikusan.

Hogyan alakíts ki jó szokásokat?

Wendy Woods, a University of Southern California professzora 30 évet töltött a szokások kutatásával és három fő vonásukat határozta meg, amelyek segíthetnek új szokások formálásában és a régi rossz szokásainktól való megszabadulásban.

1. Jutalom

A szokások kialakításának első fő alkotóeleme a jutalom. Azaz az agyad egy pozitív élményt tapasztal és megjegyzi a hozzá vezető utat. lyen pozitív élmény lehet a sport esetében az endorfin fröccs, amit mozgás után kapunk vagy éppen az enyhülő unalom, amikor kezünkbe vesszük (ismét) a telefonunkat egy megbeszélésen. Jutalom lehet bármi, ami jó érzést kelt benned vagy közelebb visz a célodhoz. Sajnos ilyen jutalomként könyveli el az agyunk a függőségekhez kapcsolódó pillanatnyi jó érzést is, hiába tudjuk, hogy hosszú távon ezek ártalmasak nekünk.

Azaz, ha egy új szokást akarsz kialakítani találj ki magadnak egy jutalmat! Edzés után megjutalmazod magad a kedvenc falatoddal? Összegyűjtöd mi mindent csináltál meg a böngészéstől felszabadult idődben és alaposan megköszönöd magadnak? Bármi is legyen a jutalom, a lényeg, hogy számodra jutalomnak érződjön!
Fontos még, hogy a jutalom azonnal legyen. Az új szokást közvetlenül kövesse a jutalom, így az agyad össze tudja kötni az új szokással.

2. Rutin

A rutin a cselekedeteink szekvenciája, amely nagyjából változatlan és eljuttat minket a jutalomig. Ilyen egyszerű dolgot ilyen bonyolultan már régen fogalmaztak meg neked ugye? 🙂 A meglévő rutinjaid lehetőségek számodra, hogy könnyebben lábat vessenek az új szokásaid az életedben.

Hogyan? Én például így honosítottam meg a meditációt az életemben. Van egy szuper kis reggeli rutinom, amit megszeretett az agyam, mert van benne egy kis mozgás, finom kávé, hálaadás. Csupa olyan dolog, amitől jól érzem magam. Fogtam a meditációt és beszúrtam ezek közé a dolgok közé, egyenesen a reggeli rutinom közepébe. Így nem igényelt napi tervezést a meditáció, egy meglévő rutin részévé vált, mára pedig az egyik legkedvesebb szokásommá.

Használd a meglévő rutinjaidat új szokások kiépítésére, nem kell mindent nulláról kezdened!

3. Kontextus

A kontextus bármi körülötted, ami nem te vagy. Igen, ez ma a fura fogalmak napja, de fontos, hogy ugyanazt értsük ezek alatt 🙂

Azaz kontextus lehet egy hely, az emberek, akik körülvesznek, a ruha, amit viselsz. Észrevetted, hogy bizonyos szokásaidat csak bizonyos emberekkel gyakorolod? Vagy éppen leszoktál a délutáni sütiről, amikor munkahelyet váltottál és eltűnt a csábító céges büfé az életedből? Ezt tudod a hasznodra fordítani azzal, ha a kontextust megpróbálod az új szokásod szolgálatába állítani. Teremts olyan körülményeket, amelyek könnyűvé teszik az új szokásod végrehajtását!

Válassz egy konditermet, amelyik közel van az otthonodhoz! Töltsd fel a szekrényt egészséges rágcsálnivalókkal! Ezekkel könnyebbé teheted magadnak, hogy meghonosítsd az új szokást, kevesebb lesz a súrlódás, amiben lemorzsolódhat a jó szokás.

Ha pedig le akarsz szokni valamiről? Tedd nehézzé! Hagyd a telefonod egy másik szobában, ha túl sokszor nyúlsz utána! Kapcsold le a netet, ha fókuszáltan akarsz dolgozni! A kontextus számít és sokszor van lehetőséged változtatni rajta.

Mennyi idő kialakítani egy jó szokást?

Változó. Van ez a pöttyet idegesítő városi legenda, hogy 21 nap. Ez egyébként egy 60-as években praktizáló plasztikai sebész kommentjéhez kapcsolódik, aki azt mondta, hogy plasztikai beavatkozás után 21 nap alatt szokunk hozzá az új vonásainkhoz. Nem kell mondanom, hogy nem így van.

Az időtáv függ attól mennyire nehéz fenntartani a szokást, mennyire újszerű számodra, mennyire jól tudod alakítani a jutalmat, a kapcsolódó rutint és a kontextust. A legfrissebb kutatások szerint egy egyszerűbb, új szokást meghonosítani és automatikussá tenni kb 2-3 hónap.

Ha ma belekezdesz, máris egy nappal kevesebb! Én veled vagyok.

Blog, Jó élet

Hogyan építs új szokásokat?