Hogyan légy valakivel a nehézségben?

Kedvenc (1)

Őrülten nehéz látnunk, ha valaki, akit szeretünk szenved. Akár veszteség érte, akár egy nehéz időszakon megy keresztül néha nehéz kimutatnunk az együttérzésünket. Pedig akarjuk!

Ez a keretrendszer segítség lehet ezekben a helyzetekben. A ‘légy empatikus’ vagy ‘csak légy ott neki’ tanácsok mellett ez ad egy struktúrát arra, hogyan is légy ott. Ha pedig te mész keresztül nehézségen ne félj megosztani velük ezt a bejegyzést, hogy ott tudjanak lenni neked.

Szóval ahelyett, hogy megpróbálnád megoldani a problémát, ignorálni zavarodban vagy éppen leönteni egy kis toxikus pozitivitással és elviccelni  a nehézséget próbáld követni ezt a négy lépést!

Légy jelen!

Nézz a szemébe, tedd el a telefonod, fordulj felé miközben vele vagy! Sokszor minden rossz szándék nélkül elmenekülünk valamilyen másodlagos cselekvésbe, amikor nehézzé válik egy beszélgetést. Nagyon megterhelő ez, de az első és legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy teret adsz nekik, hogy kifejezzék magukat.

Tartsd nyitva az ajtót a nehéz érzések előtt!

Ahelyett, hogy megoldani, lezárni, felvidítani próbálnál kérdezz. Ezzel is teret adsz, hogy kifejezze önmagát és megossza min megy keresztül.

Itt van néhány kérdés, amit talán használhatsz:

Van bármi, amit szívesen megosztanál?

Mi jár a fejedben és a szívedben  [téma] kapcsán?

Hogy érzed magad, de igazán?

Mit tehetek érted most?

Validáld a megélésüket!

Miután meghallgattad és kérdeztél még egy dolog, amit tehetsz, hogy igazolod a megélését. Tudom, tudom, magától értetődőnek hangzik, de néha minden jóindulatunkkal együtt kicsúszik a szánkon, hogy ‘azért ne lásd olyan sötéten’ vagy ‘fókuszálj a sok jóra, ami körülvesz’. Ez amikor nehézséget tapasztalunk könnyen érződhet annak, hogy a szerettünk próbál lerázni minket vagy érvényteleníti a fájdalmunk.

Validálni a megélésüket lehet olyan egészen egyszerű, mint a következő mondatok egyike:

Ami veled történik nagyon nehéz.

Sajnálom, hogy ezt kell átélned.

Elhiszem, hogy ez nagyon fájdalmas számodra.

Mutasd ki a szereteted

Persze úgy, ahogyan az számodra és számára is komfortos. Lehet egy meleg öleléssel vagy éppen azzal, hogy kimondod neki:

Hiszek benned.

Tudom, hogy ez nehéz, de erős és bátor vagy, én pedig melletted vagyok.

Nem vagy egyedül, itt vagyok neked.

Szeretlek.

Ülhetek itt melletted csendben?

 

 

Blog, Mindfulness

Hogyan légy valakivel a nehézségben?