Cafuné, az érintés ereje Brazíliából

Kedvenc (0)

Számomra az utazás egyik kedvenc aspektusa mindig a kultúrával ismerkedés volt. Különösen érdekeltek szokások vagy koncepciók, amelyek a helyieket boldogabbá teszik a mindennapokban. Pláne, ha olyasmiről van szó, amit aztán a tudomány is igazolt! Ezeket a kifejezéseket, gondolatokat és szokásokat aztán az út végén szépen becsomagoltam és hazahoztam magammal. Most pedig átadom nektek itt. A hűtőre ugyan nem tudod kitenni, de az életedbe beépítheted őket.

A cafuné portugálul azt a mozdulatot írja le, amikor gyengéden végigfuttatod az ujjaid valaki hajában.

Beszéljünk kicsit az érintés hatalmáról!

Kimutatták, hogy azok a babák, akiknek sok érintésben van része hatékonyabban dolgozzák fel a tápanyagot, jobban fejlődnek a kognitív képességeik, kiegyensúlyozottabb a testhőmérsékletük és még sok egyéb jó dolog. Na de mi van velünk, akik már kicsit nagyobbak vagyunk?

Mindenféle izgalmas biokémiai folyamat indul be, amikor valaki megérint minket, no persze feltéve, hogy szívesen vesszük a közeledését! Az érintés aktiválja a nervus ideget, ami segít a szervezeted nyugalmi állapotba hozni és jó eséllyel csökkenti a kortizol (becenevén stresszhormon) szintjét. Aztán segíthet még olyan sejteket termelni, amelyek erősítik az immunrendszered, arról nem is beszélve, hogy a szerotonin termelést is beindíthatja (becenevén a tested természetes antidepresszánsa) egy kellemes érintés.

Hogyan gyakorolhatod az érintést?

Lehet egy ölelés

Egymásba karolva séta

Összebújva filmezés

Összekapaszkodás egy úszómatracon

Együtt táncolhattok

És persze ne feledd, a másik haján átsurranó ujjakat!

Ha egyedül vagy

Azonban van itt még valami, amiről talán nem szólnak a brazi hagyományok! Az érintés ereje önmagunkkal szemben is működik.

A tested reagál a magadtól jövő gyengédségre. Amikor megöleled magad vagy kedvesen a kezedbe fogod az arcodat, azaz szeretetteljesen érsz önmagadhoz, akkor oxitocint kezdesz el termelni (rapper nevén szeretethormon) és ugyanúgy csökken a kortizol szinted, mint ahogyan a másoktól jövő jóleső érintéstől. Azaz kicsit szeretve érzed magad és valamivel kevésbé stresszesen.Annyira gyönyörűnek tartom, hogy a saját gyengédségünkre is így válaszol a testünk! Egy igazi emlékeztető a belső erődre, arra, hogy te is tehetsz magadért nehéz időkben.

Öleld magad, ahogy az neked a legjobb! Ha éppen egy szoros vállat átölelő, gyengéd hasat átkaroló, szemlecsukott vagy ringatózó esne jól add meg magadnak és maradj benne, ameddig komfortot ad.  Aztán ha az ölelés nem a te műfajod más nyugtató érintéssel is próbálkozhatsz. Hozhatod a kezeidet a szívedre, a tenyeredben tarthatod a saját arcod, körökben simogathatod a saját mellkasod. 

Pótolja-e a saját ölelésünk a támaszt, amit mások nyújtanak vagy a békét, amit kívánunk? Nem. Cserébe ad egy ölelésnyi megkönnyebbülést a stressztől.

Most pedig jöhetnek a derült égből ölelések és hajcirógatások a szeretteidnek, na meg persze a nyugtató, gondoskodó érintések önmagadnak. Ha közben lehunyod szinte olyan, mintha Rio de Janeiro partjainál lennél.

Uncategorized

Cafuné, az érintés ereje Brazíliából