Miért érdemes hálásnak lenni?

80D85606-4CC4-4400-AFA4-C55AB9E9B5E1-F49C4E20-DECA-49F8-A4B0-6635631EF01A.JPG

A hála

Ma van a szülinapom és még ebben az őrült fordulatokkal teli évben is rengeteg okom van hálásnak lenni. A hálának sokféle meghatározása van, de abban megegyeznek, hogy a hála az életünkben már meglévő jó dolgok felismeréséről és elismeréséről szól.

Miért fontos hálásnak lenni?

A pozitív pszichológia területén Robert Emmons neve összeforrt a hála kutatásával. Ő és kutatótársai a hála rengeteg aspektusát vizsgálták, én most azokra fókuszálok, amelyek a bejáratott modern problémáinkra legjobban reflektálnak.

 1. A hála a jelen ünnepléséről szól

  Észrevetted, hogy a dolgok, amikre hosszasan várakoztál hamar megszokottá válnak és nem okoznak már ‘extra’ örömet? Az új autó, telefon, a magasabb pozi pár hét múlva az új normálissá válik. Ezt a folyamatot hívjuk hedonikus adaptációnak. A gyors alkalmazkodás a túlélésünket segíti a mindennapokban, de ebben az esetben visszatart minket attól, hogy egy új tárgy vagy élethelyzet tartósan boldoggá tegyen minket. Túl hamar megszokjuk őket.

  Amikor hálásak vagyunk észrevesszük a jelenben lévő jó dolgokat, vagy megemlékezünk a közelmúlt pozitív történéseiről. Elmélyítjük a jó érzéseket. A hála gyakorlásával ráneveljük magunkat, hogy észrevegyük és keressük a jó dolgokat a mindennapokban. Mióta hálanaplót írok rendszerint azon kapom magam, hogy egész nap keresem a jó dolgokat, amit majd este leírhatok. Gyerekkoromban sokat hallottam, hogy ha a jó dolgokon tartom a szemem egyre több jót fogok látni. Valóban így van.

 2. A hála kiszorítja a negatív érzéseket

  Nem megy egyszerre a kettő. Miközben arra gondolok, hogy milyen elképesztően hálás vagyok ezért a csodás őszi napért, a levelek színéért, a ropogásuk hangjáért a talpam alatt, nem tudok fújni senkire és semmire. A hála nem hagy neki helyet, azaz, ha többet vagy hálás kevesebb időd marad a negatív érzésekre.

 3. A hálás emberek stresszállóbbak

  Kutatásokban már az is csökkentette az érzékelt stresszt, ha valaki egyszerűen felsorolt naponta három dolgot, amiért hálás. Emellett erősebb poszttraumás növekedést tapasztalnak a hálás emberek. A poszttraumás növekedés a valamilyen szerencsétlen életeseményt követő pozitív pszichológiai változás. Ez leegyszerűsítve (amit nem szeretünk, de kinek van ideje arra, hogy még hosszabban engem olvasson) annyit tesz, hogy a hálás emberek jobbak abban, hogy a stresszes vagy nehéz helyzeteket lehetőségekre fordítsák.

 4. Erősíti a szociális kapcsolataidat és önértékelésedet

  A hála sokszor más emberekhez kapcsolódik. Ahhoz, amit tesznek érted, ahogyan viselkednek veled. Ha energiát fordítasz arra, hogy észrevedd a mások által az életedbe csempészett jó dolgokat megvan rá az esély, hogy jobban meg fogod becsülni ezeket az emberi kapcsolatokat.

  Sara Algoe, a University of South Caroline pszichológusa tovább is gondolt ennél. A Find-Remind-Bind elmélete szerint a mások figyelmességére való tudatos fókuszálás segít nekünk olyan új embereket találni, akik később minőségi emberi kapcsolattá válhatnak (a rendkívül érzelemmentes kifejezés alatt olyasmit értek, hogy barát, esetleg párkapcsolat). Ez a Find, vagy Talál funkciója a hálának. A Remind, azaz Emlékeztető aspektus annyit tesz, hogy a hála gyakorlása eszünkbe juttatja a sok jó dolgot, amit a meglévő kapcsolatainknak köszönhetünk. A Bind, Kötelék funkció annyit tesz, hogy a kapcsolatainkkal járó jó dolgok elismerése megerősít minket abban, hogy ezekbe a kapcsolatokba energiát és időt fektessünk. Jobb eséllyel fognak a téged szolgáló kapcsolatok fennmaradni.

  Az önértékeléshez úgy kapcsolódik, hogy amikor felismerjük, hogy mások tesznek értünk, az megerősít minket abban, hogy értékesek vagyunk és érdemesek a mások és magunk szeretetére. Tádá, ez nem volt bonyolult.

Hogyan legyél hálás?

Kezdésnek írj le 5 dolgot minden este, amiért hálás vagy. Próbálj meg specifikus lenni. Azaz ne a barátodért legyél hálás, hanem azért, hogy annyira figyelmes, hogy megjegyzi az elképesztően bonyolult kávérendelésed és meglepett egy kávéval. A konkrét példa segíteni fog, hogy ráerősíts a jó érzésre, amit átéltél. Kapaszkodót ad neked, hogy el tudj mélyülni a részletekben. Akár csukd be a szemed és próbáld felidézni a történéseket, a környezetet, színeket, szagokat. Lehetsz hálás természeti dolgokért is. Egy szökkenő szarvas a naplementében vagy csak egy szimpla napsütéses villamosmegállóba zarándoklás is egy csoda, ha tényleg észreveszed és megéled. A fontos, hogy olyan legyen, ami jó érzést váltott ki belőled. Ehhez néha a legapróbb dolog is elég. Milyen szerencse.

Blog, Mindfulness

Miért érdemes hálásnak lenni?